Младен Маринов: Сигналите за купуване на гласове зачестяват

Снимка: Infomreja.bg

Младен Маринов участва в парламентарния контрол

Наближавайки датата на изборите, сигналите за купуване на гласове зачестяват. Поне 5-6 сигнала проверихме във вчерашния ден, съобщи пред Нова Тв вътрешният министър Младен Маринов.

Той отхвърли обвиненията на опозицията, че сигналите срещу управляващите не се проверявали.

Има задържани кандидати за местните избори в Несебър. В момента те са в районното управление и ще бъдат конвоирани до столичното следствие.

“Всеки един сигнал се докладва и в прокуратурата и всички действия се провеждат и под неин надзор. Постъпват и явни, и анонимни сигнали по отношение на всички участващи в изборите политически сили и всеки от тях се проверява”, допълни министър Маринов. Той коментира и действията на прокуратурата по разследване на случаи в Несебър и Горна Оряховица, свързани с престъпления по изборните права на гражданите.

„Тази операция и процесуално следствени действия бяха проведени в съботния ден под надзора на специализираната прокуратура, КОНПИ и МВР. В хода на тези мероприятия се установи, че част от лицата, срещу които бяха насочени действията се ползваха с имунитет във връзка с предстоящите избори за местна власт. Така че от там беше задвижена процедура, при която главният прокурор направи искане до ЦИК да бъде свален този имунитет, за да бъдат продължени тези процесуално следствени действия. Вчера му разрешиха, в момента лицата се намират в Районно управление Несебър, при областна дирекция Бургас и се очаква тяхното конвоиране до столичното следствие“, добави министърът.

Маринов отказа да оповести повече подробности, защото тече следствие. “Където има данни за престъпления, има досъдебни производства. Голяма част от сигналите са явно злонамерени, но няма как да не бъдат проверени”, уточни Маринов.

Според вътрешния министър схемите на купуване на гласове са най-различни. “В тази предизборна кампания се натъкнахме на много случаи, които не стоят много сериозно в ситуацията, и на конкретни кандидати. Реагираме на всеки сигнал, но не разбирайте купуването на гласове като съответна транзакция, има най-различни начини за купуване на вот, някои от които трудно могат да бъдат определени дали са купуване на вот или предизборна кампания”, коментира още вътрешният министър.

Към момента в МВР не са получени сигнали за насилие над или от граждани по повод предизборната кампания. “Има за палежи, свързани с конкуренция в малките населени места – но това са хора, които се конкурират и в живота, не само в кампанията”, допълни той.

По повод обявения вчера мониторингов доклад на ЕК за България, Маринов съобщи, че “след като ЕК казва, че ние сме изпълнили всички показатели и критерии по механизма, защо трябва да поставяме под съмнение решенията й, каза Маринов по повод критичните коментари около отпадането на мониторинга. Ние сме по-самокритични от всяка друга държава в ЕС. Отивайки на европейска сцена, те не се самобичуват и защитават интересите на държавата си, това правя и аз. Това решение не е на партиен орган, а на ЕК. Смятате ли, че държавите-членки ще направят компромис със сигурността на целия ЕС?”, попита вътрешният министър.

По повод скандала по време на мача Англия – България и обвиненията за расистки прояви, Маринов коментира: “Не приемам определението, че България е раситска държава, което се прави на база поведението на 20-30 лица. Не отричам, че има проблеми с футболното хулиганство, нали затова инициирахме промени в закона. 27 лица са установени, 3 от тях са подведени под наказателна отговорност за хулиганство, на останалите са съставени преписки със забрана за посещаване на спортни мероприятия за година и повече. Искаме на стадиона да влизат лица със самоличност – дори и да не пише на билета, да се знае кой го е закупил”.

Според Маринов хората не трябва да разчитат само на МВР в такива ситуации. “Не искам да се разбира, че само МВР е отговорно за това. МВР дори не е задължено да участва в охраната на всеки футболен мач, в Англия е така. Съгласно закона, футболните фенове на Левски имат регистрирана охранителна фирма, която също трябва да върши работа. Ако вървим в посока на всеки да има полицаи и да има контрол, няма да постигнем нищо. Трябва да се приемат промени в закона. Когато поставихме въпроса за влизане срещу лична карта, ни обвиниха, че превишаваме правата си”, завърши вътрешният министър./БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK