Социалисти спасиха паметната плоча на Асен Китанов

Снимки: Виолета Атанасова

На източната фасада на къщата на ул. "Панега“ № 8 в Кюстендил, която тези дни бе разрушена, за да се изгради на нейно място Център за младежи в риск, имаше паметна плоча за Асен Китанов, участник в революционното работническо движение, член на РМС, ремсов секретар в Кюстендилската гимназия, от която е изключван два пъти за антифашистка дейност.

Роден в с. Рашка Гращица, като ученик той е живял в тази къща, която е на Ангел Настев, учител в селата в Пиянечкия край. Като войник в Серес, Асен Китанов  разгръща широка политическа дейност сред войниците, а през 1942 г. е замесен в конспирация. Разбирайки, чие ще бъде арестуван, бяга от казармата, за което е осъден задочно на 8 години строг тъмничен затвор. Укрива се в Кюстендил и в София.

В началото на 1943 г. полицията попада на следите му и след престрелка на площад „Възраждане“ в столицата е ранен и арестуван. Престоява в затвора половин година и след жестоки инквизиции е осъден на смърт от Софийския военнополеви съд. Разстрелян е в стрелбището на ШЗО – същото, в което са изпълнени смъртните присъди на ген. Вл. Заимов, Н. Вапцаров и Антон Попов.

След 9 септември 1944 г. в родното му село е издигнат скромен паметник, а години по-късно на къщата на ученическата му квартира в Кюстендил е поставена паметна плоча. Получили сигнал за разрушаването на къщата, в която до съвсем скоро живееше семейството на учителя Ганчо Дождевски, млади социалисти се задействаха бързо и свалиха плочата за 23-годишния ремсист, за да бъде запазена от унищожаване и съхранена.

Своята акция те посветиха на 125-годишнината от създаването на първата социалдемократистическа група в Кюстендил, която днес бе отбелязана с няколко инициативи на Общинската организация на БСП, съобщиха участници в свалянето и спасяването на паметната плоча.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK