Почетоха паметта на Жан Абрамович - Бенковски

Снимка: Пресцентър

Лично председателят на ОбС на БСП-Кюстендил Росен Димитров присъства на традиционния поклон пред паметта на най-младия загинал партизанин от региона-Жан Абрамович( Бенковски), който се провежда ежегодно пред паметната плоча  на героя край село Блатец.

По повод 74- годишнината от гибелта на Абрамович  Росен Димитров заяви ,,Партизанските отряди са част от историята  на народа ни и никой не може да променя тази история, а още по-малко да я пренаписва.Само може да се поклоним пред техният героизъм в името на един идеал за по-справедлив начин на живот.“

На събитието присъства и Тодор Гогов, 94 - годишният ветеран на партизанското движение в Кюстендилско и непосредствен участник в събитията от 1944г.

Освен представители на Българската социалистическа партия на поклонението присъстваха и членове  на  кюстендилските организации на Българският антифашистки съюз и Комунистическата партия на България.

Жан Хаим Абрамович, с псевдоним Бенковски, е роден на първи юли 1924 година в София. Като студент се включва в Кюстендилския партизански отряд през 1944  година. На 19. юли същата година загива в бой с полицията, давайки възможност на двама свои другари да се спасят.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK