Собственикът на фирмата, подпалила магистрала „Струма“, отказва да получи акт за спиране на дейността

Снимка: Infomreja.bg

Кольо Илиев се покри от институциите

Експерти от РИОСВ-Перник, посетиха площадката на фирма „Феникс-Дупница” ООД с цел да връчат на собственика на дружеството – Кольо Илиев, принудителна административна мярка /ПАМ/. Според документа дружеството трябва да спре дейностите по приемане и третиране на отпадъците, както и запечатване на съоръженията за преработка на отпадъците. Целта на принудителната административна мярка е да се изчистят терените, замърсени с отпадъци, намиращи се извън разрешените на фирмата площи. Собственикът на „Феникс-Дупница“ не се отзова на поканата за връчване на акта, нито упълномощено лице, което да представлява фирмата, съобщават от РИОСВ - Перник.

Административната мярка се налага, тъй като разрешените площадки на дружеството са заети изцяло с различни видове значителни количества отпадъци, предназначени за третиране. Юридическото лице не изпълнява предписанията на РИОСВ-Перник и така се създава предпоставка да продължи да разполага новопостъпващи отпадъци и инсталации на неразрешени за това места, както и да не извършва приоритетно почистване на установените замърсени терени. Това води до опасност от продължаване на замърсяването на околната среда и създаване на пречки за предотвратяване на инциденти /пожари и др. аварийни ситуации с пътната инфраструктура в района/.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, под ръководството на Районна прокуратура – Дупница, се води досъдебно производство за управляване на отпадъци не по установения ред, вследствие на което била създадена опасност за живота и здравето на населението и причинена немаловажна вреда на околната среда, както и за запалване на имущество със значителна стойност по непредпазливост. Делото е било образувано след пожар, възникнал на 14.08.2019 г. в района на с. Джерман, община Дупница, местността „Алачица“. Тогава били повредени бетонови носещи колони, както и прилежащите към тях ригели и трегери, част от мост на автомагистрала „Струма“, собственост на Агенция „Пътна инфраструктура“.

С оглед събраните към онзи момент доказателства в качеството на обвиняем е бил привлечен Кольо Илиев - управителят на дружеството „Феникс - Дупница“ ООД, държало отпадъци в близост до съоръжението. Именно в резултат на неправилното им складиране бил предизвикан пожар, причинил повреда на части от автомагистралата.

Разследването по делото продължава. Кольо Илиев вече е с повдигнати две обвинения от прокуратурата.

Едното е за престъпление против околната среда, затова че в качеството си на управител той е управлявал отпадъците по неустановения ред и с това е създало опасност за живота и здравето на гражданите. Отделно от това е причинил немаловажни вреди на околната среда.

Второто повдигнато обвинение срещу Кольо Илиев е за причинен пожар по непредпазливост, при груба небрежност е запалил чужд имот на значителна стойност, а именно съответните съоръжения на АМ „Струма“.

За първото престъпления законодателят предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години и глоба от 10 до 50 хил. лв., а за второто затвор до 5 години.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK