Собственикът на фирма „Митекс“ арестуван за данъчни измами и участие в престъпна група

снимки: "Митекс" ЕООД

Собственикът на петричката фирма „Митекс“ ЕООД Иван Илиев е арестуван за данъчни и митнически измами, съобщиха източници на ИНФОМРЕЖА. Той е закопчан преди около седмица от полицията в Пловдив. Той е отведен в ареста с постановление на Окръжната прокуратура. Срещу него са повдигнати две обвинения - за данъчни измами и за участие в организирана престъпна група.

"Лицето е задържано по едно дело от тази година. Става въпрос за контрабанден внос на 10 тона захар, които мистериозно се стопяват от дъжда на пристанище Варна", съобщиха за ИНФОМРЕЖА от прокуратурата в Пловдив.

По време на полицейската операция с кодовото име "Вносителите" са арестувани 11 души от цялата страна за измами с ДДС на стойност 7, 5 млн. лв. при внос на захар. Общата щета за бюджета от четиримесечната дейност на групата възлиза на 26 млн. лв.

Акцията е проведена в Пловдив, Пазарджик, Стара Загора и София. Сред задържаните има счетоводители и собственици на фирми. Те внасяли захар от Гърция, която прехвърляли по веригата между няколко фирми, някои от които - регистрирана с подставени лица, играещи роля на "бушон". Така с документи с невярно съдържани участниците в схемата си приспадали данъчен кредит, който не им се полага. По неофициална информация в схемата за точене на ДДС при контрабандния внос на захар е участвал и гръцки партньор на петричкия бизнесмен.

Иван Илиев е бил задържан преди няколко дни и е оставен в ареста за 72 часа. Окръжният съд в Пловдив го оставя в ареста за постоянно. Мярката му е потвърдена и от Апелативния съд. Арестът му бе потвърден пред ИНФОМРЕЖА от пресцентъра на ОД МВР-Пловдив.

Фирмата на Илиев е регистрирана през 2002 г. в родното му село Самуилово. Освен в Петричко, „Митекс“ развива дейност и в Благоевград – на „Покровнишко шосе“ е ситуирана производствената база за пакетиране на захар и други хранителни продукти.

Допреди половин година Илиев е имал бизнес отношения с Гриша Ганчев, след което му партнирала гръцка фирма. Преди две години фирмата на Илиев стана победител в 11-тото издание на класацията „Топ 100“ на Българската търговско-промишлена палата.

Илиев е в близки контакти със световния и европейски шампион по борба Серафим Бързаков, който също е роден в с. Самуилово. Двамата бяха основни инициатори и спонсори на откритата през лятото на 2009 г. зала за борба на клуб „Калабак“ в родното им село.

 

КОМЕНТАРИ

Nikolay16:23 - 27.05.2012
eii kefal li si kaf si ne te znam vanata i finkata sa mi vuichovci lainar !!! nema da dumash oti na tebe 4e ti poteche ne sopol a gavata 4e ti se razte4e shti eba maikata !!!!
spas08:39 - 14.03.2012
каквото си повикало такова се обадило ГОСПОД Е ЕДИН ЗА ВСИЧКИ
добър09:57 - 09.03.2012
наи-добрия щеф
добър09:57 - 09.03.2012
наи-добрия щеф

FACEBOOK