Облечете носиите и прекрачете в най-българското време с фестивала „Жеравна 2017“!

Снимка:

Юбилейното десето издание на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна, организиран от Фондация „Българе“ предстои на 18, 19 и 20 август. Тази година той ще се проведе под патронажа на Министерството на културата и със съдействието на Министерството на туризма.

Сред официалните гости на „Жеравна 2017“ са поканени вицепремиерът Валери Симеонов, министрите Боил Банов и Николина Ангелкова, Цветан Цветанов и Десислава Танева, проф. Николай Вълканов, писателят Антон Дончев и филантропът д-р Милен Врабевски, холивудската знаменитост Бен Крос.

В петък, събота и неделя живописното балканско селце отново ще събере хиляди гости, дошли да се влеят в пулса на този невероятен фестивал, провеждащ се под боровите сенки на Добромерица. Създател на уникалното събитие е Христо Димитров, а домакин е Национален фолклорен ансамбъл „Българе“, подпомогнат от марката за автентични изживявания „Бона Фиде“, Кметство Жеравна и Община Котел, както и от десетките дарители, благодарение на които той се провежда с неоспорим успех вече десето поредно лято.

Програмата на юбилейното издание предлага концертна програма с участието на ансамбъл „Чинари“ и оркестъра на Ива Папазов в първата вечер, а 140-годишнината от героичната Шипченска епопея ще бъде почетена със специалния спектакъл „О, Шипка!“ Преди обед в съботния ден всички ще са сватбари, защото предстои старинна традиционна българска сватба с истински младоженци. Очакваният конкурс за автентични и стилизирани мъжки, женски и детски народни носии отново ще събере сериозна аудитория.

18 клуба и школи за разучаване на български народни танци ще представят автентични хора от своя роден край, а най-запалените танцьори имат възможност да се включат в надиграването с награди. Следват още народни борби, концерти на ансамбъл „Сливен“, певиците Албена Вескова и Росица Пейчева и ансамбъл „Етноритъм“, нестинарски игри и традиционната „Олелия” с нескончаеми хора около големия нощен огън, тази година с оркестър „Орфей“. Други четири прочути оркестъра от различни фолклорни области ще се редуват през трите дни да поддържат ритъма на настроението.

Всеки желаещ да присъства на фестивалната територия задължително трябва да е облечен във фолклорна носия /автентична, сценична или стилизирана/. Мъжете може да са и с войводски или четнически облекла, както и в старинни военни униформи. Допускат се и облекла от самото начало на ХХ век, също и свещенически одежди. Разрешени са и фолклорни носии, традиционни за други народи и държави. Носията е задължителна за абсолютно всички, дори и за най-високопоставените гости и охраната им.

За посетители входът за фестивалната територия е с пропуск, чиято стойност е 25 лева общо за трите фестивални дни. За деца до 7 години входът е безплатен, а от 7 до 14 години е 10 лева. При влизането си всеки участник получава и брой от специалния „Фестивален вестник“. Можете да станете част от уникалното тържество на народните традиции и родовата памет. Облечете носиите и прекрачете в най-българското време!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK