Снегът затрупа Парка за танцуващи мечки точно преди Мечкинден

Снимки: Четири лапи

Първият сняг за тази зима затрупа изцяло Парка за танцуващи мечки край Белица точно ден преди той да бъде затворен за посетители. Обилният снеговалеж сериозно затрудни достъпа до единственото по рода си убежище за кафяви мечки у нас, тъй като пътя от Белица до парка все още не е почистен.

„За мечките ниските температури и дълбокият сняг е най-добрата новина в началото на зимата, тъй като така ще изпаднат в хибернация по-лесно“, разказва управителят на Парка за танцуващи мечки Димитър Иванов.

„Положихме много грижи, за да могат мечките да заспят. Животните бяха добре и правилно хранени през цялата година, особено през есента, когато трябва да увеличат телесната си маса, а в момента все още активни са само пет от тях, като очакваме до няколко дни и те да заспят“, уточни още Иванов.

За удобния зимен сън на мечките също се полагат специални грижи. Четири свързващи тунела между секторите в парка са преработени на леговища, а също така са укрепени три от съществуващите от миналата година естествени бърлоги. Около всички естествени бърлоги пък беше разхвърляна слама, за да могат мецаните да си приготвят удобна постеля.

Все по-малко са мечките, които ползват изкуствените пещери за зимния си сън, като тази година поне 16 от всичките 26 обитатели на парка са приготвили сами свои леговища за студените месеци – сигурен знак, че въпреки годините прекарани в плен, у мечките в крайна сметка се събуждат инстинктите за оцеляване в дивата природа.

Най-сънлива тази година беше Вела, която започна да хибернира още през септември. Стефан пък е най-усърдният майстор на бърлоги, но и най-придирчивият – тази есен до последно търсеше идеалното място за свое зимно убежище, като преди това изкопа дълбоки дупки на няколко места в сектора си. В една от тях се настани трикраката Габриела, която беше приютена преди две години от пловдивския зоопарк.

Последният ден за изтичащата година, в който в Парка за танцуващи мечки ще бъдат допускани посетители, е утре, Мечкинден. Народното поверие гласи, че на този ден мечките започват своя зимен сън, за да се събудят чак в края на март, около Благовещение.

Мечкинден е избран от служителите на Парка за танцуващи мечки и като начало на зимния сезон, в който убежището остава затворено за посетители, за да не бъдат смущавани обитателите му по време на своя сън. Промяната в работното време на парка се наложи след ремонта на пътя до него и многократно увеличилия се поток от посетители.

Паркът за танцуващи мечки е създаден през 2000 г. с усилията на „Четири лапи“ и фондацията на известната френска актриса Бриджит Бардо, като целта е да бъдат спасени всички мечки, които се използват за забавление на туристи в страната.

През 2007 г. са приютени последните танцуващи мечки от България, а през следващите години паркът дава подслон на танцуващи мечки от съседна Сърбия, както и на мечки, отглеждани незаконно от частни лица или в зоопаркове у нас.

На площ от 120 декара, предлагаща най-добрите условия за живот в близка до естествената среда, днес са приютени 26 животни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK