Снегът пак затрупа България

снимка: infomreja.bg

Снегът отново затрупа страната и ни постави пред поредното изпитание за борба със зимната стихия. Оранжев код е обявен за 8 области в Североизточна и Южна България, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.
В областите Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Шуменска и Силистренска оранжевият код е заради обилни снеговалежи. В Смолянска и Кърджалийска области е обявен заради очаквани интензивни валежи от дъжд.

Жълт код е обявен за 5 области в Северна България. В Габровска, Ловешка, Плевенска, Врачанска и Монтанска се очакват обилни снеговалежи, но с по-малка интензивност. За останалата част от страната кодът е зелен.

Сняг и дъжд преваляват на много места в страната, което създава опасност от заледявания. Водачите на моторни превозни средства да се движат с повишено внимание и скорост, съобразена с конкретната обстановка на пътя и метеорологичните условия. Да се предприема пътуване само след щателна проверка на изправността на автомобила и годността му за движение в условия на зима.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Пътните настилки са мокри, заснежени, заледени, обработени и опесъчени. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите.

Пътната настилка на магистралите "Люлин", "Тракия", "Хемус" и "Марица" е мокра.
Затворени за всички превозни средства са "Златишки проход" - път ІІ-37 Етрополе - Златица; "Твърдишки проход" - път ІІІ-662 Твърдица - Елена; "Върбишки проход" и "Троянски проход".

Проходът "Вратник" е затворен за всички превозни средства над 10 т, а всички МПС-та да са с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета.
"Дюлински проход" - път ІІІ-906 е затворен за товарни МПС, а леките да са с вериги.

За "Айтоски проход" - път ІІІ -208 Провадия - Айтос има забрана за МПС над 20 т. За прохода "Шипка" - път І-5 /Е-85/ забраната е за камиони над 10 т. През прохода "Петрохан" - път ІІ -81 е забранено преминаването на МПС с тегло над 10 т, а товарните да са без ремаркета и полуремаркета.

През проходите "Превала", "Пампорово", "Рожен", "Печинско" всички МПС да са с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета.
Забранени са маневрите в бургаското пристанище заради мъгла.

Нормално е движението на ГКПП-Видин. Двете фериботни платформи се движат, лиманът в българския участък е почистен и опесъчен.

70% е ледоходът по Дунава край Силистра - с 10% по-малко от регистрираните проценти в събота, показва справка от силистренското представителство на агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по реката. Крайбрежният лед е с ширина до 30 метра. /blitz.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK