Снегът блокира движението на камионите и спря тока

Снимка: МВР, БАН

(ОБЗОР) Тежка обстановка и на 6-и февруари

Оперативната обстановка на територията на страната остава динамична. Според прогнозата на НИМХ тази вечер и през следващите няколко дни се очаква усложнена зимна обстановка. За 6 февруари, НИМХ-МОН обявява „жълт код“ в 13 области от източната част на страната за валежи от сняг и образуване на снежна покривка между 10 и 15 см. Ще духа умерен до силен предимно северен вятър и ще има виелици и навявания.

За последните 10 часа в пожарните служби са постъпили почти 30 сигнала, свързани с метеорологичната обстановка. Основната част от тях са за паднали дървета, стълбове, отстраняване на опасни предмети и изтегляне на закъсали превозни средства. Най-много сигнали са постъпили в област Смолян. Съобщения, свързани със зимната обстановка има и на територията на областите Кърджали, Хасково и Търговище.

Малко преди 16 часа в смолянската пожарна служба е получен сигнал за закъсал автобус, превозващ 36 деца и 10 възрастни, в района на кк Пампорово. Екип на районната служба е успял да евакуира и транспортира децата и техните придружители. По същото време пожарникарите от РДПБЗН-Смолян са предприели действия за изтегляне на други два автобуса и няколко леки превозни средства, закъсали в същия район. Към момента пътят е освободен и предстои неговото почистване.

Няма ел. захранване в селата Боровина, Букова поляна, Студена, Вехтино, Цирка, Върбина, Равнил, Ляска, Лещак, Равнища, община Баните и частично в населените места в община Рудозем. Към момента снеговалежът е намалял значително. Снежната покривка в Смолян е около 20 см. Пътищата са труднопроходими при зимни условия.

Към 21 ч. от АПИ съобщават за следната пътна обстановка и ограничения:

Временно  се ограничава движението на МПС над 12 т на територията на област Разград, както и в област Русе  по път I-2 Русе - Разград, в област Силистра в посока Разград по пътища II-23 Исперих - Беловец, II-49 Старо село - Разград, III-205Тутракан - Свещари, в област Шумен по път I-2 от пътен възел Белокопитово до Разград в двете посоки, поради обилен снеговалеж, бурен вятър, снегонавявания.

Временно се ограничава движението на МПС над 12 т от км 27 до км 30 на АМ "Струма" в посока Дупница за снегопочистване.

Ограничава се движението на МПС над 12 т по път I-3 Бяла - Ботевград в посока София за областите Русе и Плевен.

Ограничава се движението на всички превозни средства по път I-7 Венец - Хитрино в област Шумен поради снегопочистване и закъсали тежкотоварни автомобили.

Временно движението по път III-198 Катунци - Гоце Делчев от км 27 до км 46 е ограничено поради пътнотранспортно произшествие. Шофьорите е необходимо да спазват указанията на "Пътна полиция".

Съвети за безопасност при усложнена зимна обстановка:

Водачите, на които предстои да шофират тази нощ и в утрешния ден, да поемат на път подготвени за управление в зимни условия и да се движат с повишено внимание на пътя, апелират от „Пътна полиция“. Призивът е за отговорно поведение на пътя, а изискването към шофьорите на товарни превозни средства е да разполагат с вериги, които да използват в случай на нужда. При въвеждане на временна организация в определени участъци от пътя, всички трябва да спазват стриктно указанията на органите на реда. Органите на реда призовават още да избирате маршрута си само пътища, за които имате информация, че се почистват с приоритет. Пътуванията да се предприемат само в краен случай, с пълен резервоар и автомобил пригоден за пътуване при зимни условия. Да се носят храна, топли дрехи и заредени мобилни телефони. При рязко влошаване на обстановката – преустановете пътуването.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK