Смъртен случай в Пловдив, проверяват има ли връзка с ваксинация

Снимка: Infomreja.bg

Жертвата е била с придружаващи заболявания

„Искам да дадем малко повече информация относно решението за спиране на ваксината на AstraZeneca. Повод е настъпването на най-тежката нежелана лекарствена реакция, а именно фатален изход за жена на 57 години. Ваксинацията е извършена вчера в 12 часа”, обяви проф. Костадин Ангелов.

„Жената се е прибрала без никакви оплаквания. Вечерта получава остър задух, потърсен е екип на ЦСМП - Пловдив. Колегите са на място своевременно и установяват смъртта”, разясни още здравният министър.

Министърът разкри, че жената е с наднормено тегло, извършена операция по повод запушване на артерии на сърцето през 2005 г.

„Категорично няма образуване на тромби”, поясни още Ангелов. 

По-рано беше решено да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca. Това разпореди и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов със своя заповед, издадена днес, 12 март

Заповедта е във връзка с получена информация, в периода 8-12 март т. г., за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/.

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

В срок до 24 часа AstraZeneca - България и „БулБио - НЦЗПБ“ чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK