Смут в българските институции след писмото на Европейския съд по правата на човека за Гърмен

Снимки: Infomreja.bg

Писмото на Европейския съд по правата на човека по казуса "Гърмен" предизвика смут в българските институции, които вместо да вземат адекватно решение, започнаха да си прехвърлят топката. 

Чрез него съдът в Страсбург не забрани събарянето на двете незакони постройки в гетото, предвидено по план за 13 юли, но препоръча на правителството първо да осигури подслон на ромските фамилии с общо 8 деца, които ще останат на улицата.

Писмото бе получено в петък, като два дни по-късно последва отговор от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което обяви, че багерите в "Кремиковци" временно се отлагат. 

Междувременно от Българския хелзинкски комитет пък заявиха в своя позиция, че оставянето на семейства без покрив в Гърмен е расистка акция, която нарушава три международни договора.

Така или иначе, в ромския квартал ситуацията днес бе по-спокойна. Отдъхнаха си и двете семейства, на които трябваше да съборят къщите. Те имат общо 8 деца, две от които с тежки увреждания.

Част от ромите дори запразнуваха, като изкараха на открито тонколоните. Други пък поискаха оставката на кметицата Минка Капитанова, която според тях не защитава правата им.

Тази сутрин в строителното ведомство е получено официално писмо от Министерството на правосъдието. То е във връзка с искане от страна на семействата на Красимир Христов Илиев и Стоян Любенов Айдаров за налагане на привременна мярка от страна на Европейския съд по правата на човека спрямо българската страна.

По поставените в него въпроси МРРБ пък е изпратило писма до Министерството на труда и социалната политика, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане и кмета на община Гърмен Минка Капитанова с искане да получи необходимата информация.

Получените отговори МРРБ ще предостави на Министерството на правосъдието, което да ги обобщи и изпрати на Европейския съд по правата на човека.

Каква точно информация трябва да получи регионалното министерство и защо досега не я е получило, при положение, че протестите там вървят от 24 май, а на 29 юни зрелищно бяха разрушени 4 къщи, не става ясно.

Най-недоволни днес бяха протестиращите от Гърмен, които бяха категорични, че за пореден път се погазва българското законодателство. 

Те готвят протестна петиция, която ще внесат до Министерски съвет и Президентството на 18 юли. В нея настояват държавата да не бяга от отговорност и всички незаконни постройки в ромския квартал "Кремиковци" да бъдат съборени.

 

Снимки: Infomreja.bg
Снимки: Infomreja.bg
Снимки: Infomreja.bg
Снимки: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Борислав10:53 - 14.07.2015
Да бъдат настанени в Страсбург
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK