Пъстро Бабино хоро се изви днес на площада в Белица

Снимки: Община Белица

Появата на дете в семейството е истинско чудо най-голямото чудо, което може да се случи в живота на човек.

Бременност, трепетно очакване и всичко, което се случва и изпитва младата майка по време на раждането.

Развълнуваният бащата с мила усмивка и очакващ поглед. Бабата грижовница, трепереща от вълнение в очакване внучето й да се роди живо и здраво.

Лекарите - акушери устремени да опазят плодът на любовта за да се роди той или тя - това малко човече, живо и здраво и колкото се може по-безболезнено за майката.

Достатъчна причина за да остане дълголетна традицията за създаването на новия живот и да се превърне в празника на помощниците, на бабите, които рамо да рамо с майката отглеждат скъпото си внуче.

Лекарите – акушери, които помагат при поемане на първата глътка въздух на новороденото. И така от векове с голяма радост, с изразено уважение към бабите, с народно веселие Бабинден си остава най-чистият и светъл празник – Раждането на новия живот.

Пъстро бабино хоро озари площада на малкото градче – Белица. Бабинден и тази година се организира от Общинска администрация Белица и НЧ ”Георги Тодоров-1885”. В 11.00 ч. бабите „заденали” в цедилки своите „ бабинчета“, майките и близките на новородените се събраха на площада под съпровода на тъпани и зурли на "бабино хоро”.

Млади майки изпълниха символичното - ритуално „поливане“ към д-р Ася Караджова, която пожела на всички новородени през 2018 г. да са здрави, жизнерадостни, да растат в мир и благини.

Младата майка Айлин Исмаилова прочете поздравително слово към бабите грижовници , акушерите и лекарите, полагали грижи преди и по време на тяхното раждане. Поздравително слово по повод празника, отправи и кмета на общината Радослав Ревански.

В Белица Бабинден се отразява и с ритуала „даване на име“ на бабинчетата. Така беличани наричат бебетата, родени през изминалата година.

Празникът се провежда всяка година на 21 януари, а за четвърта поредна година кметът Радослав Ревански символично обяви името на всяко дете родено през 2018 година.

Подаръци осигурени от общинската администрация получиха всички бебетата и майките по време на ритуала „даване име" на новородено. Спазена бе и традицията за разчупване на бабината пита, приготвена от бабата Теменужка Мраценкова, която благослови бебета от името на всички баби в Белица.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK