Слънчево и горещо през уикенда, захлаждането идва в понеделник

Снимка: Infomreja.bg

Опасно горещо остава и утре. За 23 области на страната е обявен жълт код за високи температури. 

От картата на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е видно, че предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Пловдив, Пазарджик и Благоевград.

Изключение правят областите Смолян, Кюстендил, Перник, София и София-област. 

На места се очаква термометрите да ударят 35-38 градуса. 

Жълтият код предупреждава, че времето е потенциално опасно. Предвид много високите температури синоптиците съветват хората да бъдат внимателни. Обръща се внимание, че савъзможни здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

Според прогнозата за времето утре ще бъде предимно слънчево и горещо. Временни увеличения на облачността има следобед на отделни места. Може да превали и прегърми. 

Предимно слънчево ще бъде и по Черноморието. Там максималните температури ще са между 30 и 33 градуса.Температурата на морската вода ще 26-26 градуса, а вълнението на морето - около 2 бала.

Слънчево ще бъде и в планините, прогнозират синоптиците. Купеста и купесто-дъждовна облачност ще се развива в следобедите часове.

Предимно слънчево и горещо време ни чака и в неделя. На места в следобедните часове ще се развие купеста облачност и може да превали и прегърми, главно в западните и планинските райони.

Според синоптичината прогноза от понеделник започва и промяна на времето. Вятърът от северозапад ще се усили и ще започне да прониква хладен въздух. В понеделник и вторник се очакват и валежи. Температурите също ще се понижат. Във вторник те ще са между 28 и 33 градуса.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK