Слънчевият художник от Кюстендил - Богомил, който е Богу мил

Снимка: Infomreja.bg

Всички в Кюстендил, които познават художника Богомил Велинов, го наричат “слънчевият художник“, не само че рисува с весели и топли, слънчеви тонове, но и пейзажите, които присъстват в неговите разнообразни картини, са изпъстрени със слънца и цветни и светли окраски.

Другата причина, по която хората го сравняват със слънцето, е, че който посети неговото ателие Богомил го изпраща с думите „Слънце да ти свети!”, „Слънце да ти грее!”.

Какво по-хубаво пожелание от добронамерен и талантлив човек, който освен с картините си, присъства и в душите и сърцата на хората, които са очаровани от неговото творчество.

Неговото призвание е попаднало точно върху  него и го е прославило като талантлив художник и свестен човек.

Любимото му занимание е да рисува и твори с акварели, шаржове и пластики, както и репродукциите на учителя Владимир Димитров- Майстора.

Още от малък той израства в близост до Майстора и попива от таланта на световно известния творец. Усетил големия гений, Богомил Велинов признава, че от него е научил много неща за художеството и се прекланя пред неговия чист морал, пред библейските му помисли и изключителната му дарба.

Художникът казва: „Владимир Димитров е пратеник от Господа по нашите земи, за да докаже, че духовността може да остави по-голяма следа след себе си, отколкото сребролюбието, сараите и хотелите. Този белобрад исполин беше не само превъзходен художник, но и човек с изключителен характер. За него и до днес се носят легенди, че той е сеел не само багри и красота, но и запомняща се мъдрост. Той ми посочи верния път в живота, който аз следвам и до днес!”

Всичко видяно в ателието на художника зарежда изключително с много позитивна енергия.

Не подлагам думите му на съмнение, като разказа, че известни хора са се справили със здравословни проблеми с помощта на арт терапията от  картините му, други са вдигнали сватба, трети са просперирали чрез т. н. „трансмисионна енергия“, получена от цветове и багри, и талантливо поднесени от художника.

Богомил Велинов разказва, когато един циганин влиза при него и от въздействието на багри и цветове възкликва: „Чичо, тука има дух!”

Някои от неговите клиенти са постъпвали по трогателен начин за да притежават картините му, като например една бивша учителка, която продавала семки, му донася цяла торба със събирани стотинки, за да стане притежател на една от картините му и да отнесе късче от светлината му у дома си.

Неговите творби красят много домове не само в България, но и в Италия, Германия, Гърция и Виена. Чужденците не могат да повярват, че българин може да нарисува подобни неща. Съпругата на Богомил също е художник иконописец и той признава, че тя рисува по-хубаво от него.

Всички в неговото семейство носят божествени имена. Синът му е – Ангел, дъщеря му Дияна, съпругата му Христина и той самият е Богомил.

Твърди, че всичко, което е изобразено върху неговите платна е продиктувано от живота и наистина при него може да видите картини със зареяни в небето птици, копнеж по изчезващото село, вечно чакащата майка, от играещите весели слънчеви цветове до приглушените пастелни тонове.

В града на Владимир Димитров – Майстора край животрептящите минерални извори няма как да останеш равнодушен, където са се лекували Марк Аврелий и Улпий Траян, и тук всичко, което го е докоснало, той го е изобразил върху платното –съвсем чисто, земно и по човешки му!

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK