Слънчева Белица очаква гости и приятели за Втория празник "С любов и вяра в общите ценности"

Снимка: Infomreja.bg

Слънчева и зелена Белица очаква да посрещне своите гости във второто издание на Празника на община Белица „С любов и вяра в общите ценности”.

Целта на празника е да съхрани и популяризира българската природа, фолклор и народни традиции –  извор на непреходната сила на българския корен и дух, носещи посланията на любовта и вярата в общочовешките ценности  и националната ни култура.

Да представи и популяризира модела на съжителство на етнически и религиозно разнообразни общности, който да се мултиплицира на национално и световно ниво. Стимулиране на туризма, като икономическа дейност в която основно място заемат хората. Да допринесе за увеличаване на посещаемостта и успешното развитие на целогодишен туризъм в община Белица.

Празникът е свързан и с 49-годишнината на град Белица, когато на 29 август 1969 г. с решение на Народното събрание, обнародвано в  Държавен вестник брой 68, Указ 828, на основание чл. 35.19 от Конституцията на Народна Република България и чл. 6 от Закона за народните съвети Белица е обявена за град.

Специален акцент на празника е създаване на условия за развитие на туризма, за реализиране на хората в разнообразните туристически услуги. Затова на специално подготвени  щандове, всеки един производител на земеделска продукция, на млечни продукти , събирачи на билки и гъби, производители на сладка от горски плодове, пчелен и билков мед , местни занаятчии ще има възможност да изложат своите продукти придобити и произведени в екологична среда.

През целия празничен ден до късно вечерта на открита сцена в центъра на Белица всички ще имат възможност да съпреживеят и да участват в забавна културно-развлекателна програма. От 13.00 до 18 часа местни жители и гости ще се насладят на феерия от багри, музика, песни и танци от представени от самодейни творчески групи и ансабли от Република България и Република Македония.

Млади момичета за първи път ще затъкат в беличкия разбой /стан/, ще бродират и плетат на открито, ще се учат да точат тесто за баница, ще точат юфка, ще валят траань /трахана/. Млади моми и ергени, с песни и закачки ще се люлеят на „врътка” типична за село Бабяк. На богата „Пъстра трапеза” ще бъдат изложени местни традиционни специалитети, от които всички ще имат възможност да опитат.

Футболни отбори ще разиграят двудневни детски футболни турнири на стадиона в града. Народни пехливански борби ще се разиграят в различни категории. Всички участници в спортните игри ще се борят за купата на кмета.

Специална туристическа програма от 14.00 ч. до 18.00 ч. с организирани туристически маршрути „Приятели на Белица” ще ви докосне  до природните и туристически забележителности в Природният феномен – Белица.

В 17.00 ч. официално ще бъде открита реновираната сграда на Народно читалище „Георги Тодоров-1885“ с финансовата подкрепа на Интеррег - ИПП програма за трансгранично сътрудничество България-Македония.

Официалното откриване на празника е във вечерната програма от 19.00 ч., с концерт от известни български изпълнители на македонската и забавната песен - Янко Неделчев с концерт посветен на юбилейната му „20 години творческа дейност“. Заедно със своите приятели Соня Немска, Крисия, Яница и Даниела Ядкова ще представят най-известните си  песни в рамките на 1 ч. и 30 мин. JJ Георги Стоянов е изпълнител на българска и чужда забавна песен и композитор.

През 2018, Джей Джей Георги Симеонов, Жана Бергендорф, Владо Михайлов и един от финалистите на група "Америка търси талант" - Джони Мануел, и Трей Кембъл представиха България на 63-то издание на „Евровизия“ през май в Лисабон. Късно вечерта концертът ще завърши с “Човекът-глас” – Тони Стораро и тържествена заря под звуците „На многая лета“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2
loading...