Слушайте – нека децата ви разкажат своите истории!

Снимка: Девелопия

Общуването между родители и деца е труден процес, но не и невъзможен

- Каква е историята на “Девелопия”?

Така започна и нашата история на родители и създатели на проекта за ранно-детско развитие “Девелопия”. Общуването между родители и деца е труден процес, но не и невъзможен. Ефективното междуличностно общуване между родители и деца кореспондира с потребността от обич, доверие, разбиране. В това забързано ежедневие можем да се запитаме няколко прости въпроса:

  • Колко от нас, като родители се спират за миг и осъзнато си задават въпроса: “Успявам ли да чуя моето дете?”,
  • “Дали съм добър родител?”
  • “Отделям ли достатъчно време на своето дете/деца?”

Истина е, че да разговаряме с децата си може да бъде приключение и в същото време изкуство. Техните послания са толкова добре кодирани, че за възрастния човек е трудно да ги разшифрова, всяко дете има свой език и начин на изразяване. Въпреки факта, че през последните 10-20 години светът се е променил, проблемите на отношенията между деца и родители остават същите каквито са били и преди. Продължаваме да търсим решения на ежедневни трудности, изпитваме необходимост да бъдем информирани достатъчно добре, за да знаем и самите ние как да се адаптираме и преоткрием детското съзнание.

- Към кого е насочена инициативата?

“Девелопия” в цялата си същност е една много по-различна инициатива, може би по няколко основни направления. На първо място, подходът на “Девелопия” дава възможност на родители, педиатри, професионалисти да научат децата как да мислят, не какво да мислят. Никога не е късно да се замислим за някои от истините, на които могат да ни научат само децата. В цялата си същност, това е  проект за родителски общности, независимо дали майката ще намери промеждутък време, за да гледа предстоящите ни лекции и подготвен материал, или пък за таткото, който търси отговор на вълнуващи го въпроси в ежедневието и развитието на своето дете. Освен най-важното звено в изграждането на личността, проектът ни се фокусира и върху деца от 0 – 7-годишна възраст, т.е. ранно детско развитие и за деца от 7-12- годишна възраст, когато децата тепърва опознават света през “очите” на по-големите около тях, влизат в един етап на по-зряла социализация и избор на талант. Обръщаме внимание и на по-големите юноши, но за тях имаме специални теми и програми, които разработваме.

“Тайната е една, да научим родителите да се вслушват в децата си повече и да ги оставят сами да те водят.”

Всички знаем, че майчинството и отглеждането на дете е предизвикателство и мисия, които не са лесни. Но между многото задължения, домашната работа, организацията на времето и пространството и грижата за себе си, някои майки успяват да бъдат по-щастливи от други. Вярваме, че балансът е постижим само тогава, когато една жена може да предизвика себе си да бъде истински щастлива и обичана. Същото важи и за татковците, бабите, дядовците, близки и роднини, които имат отговорната задача да се грижат или помагат в отглеждането на дете/деца.

- Съществува ли алгоритъм на успешното родителство?

Алгоритъмът на успешното родителство е като магията на умелото общуване. Да бъдеш отговорен и ангажиран родител означава да вдъхновяваш, да съветваш, да подкрепяш и напътстваш своето дете. Децата копират родителите си, затова е важно да можете да подкрепите с личен пример всичко, на което учите детето си.

Грешките на семейното възпитание са неизбежни, родителския авторитет може да се наруши, все пак няма безгрешни родители. Откровено казано, истината е да научим децата си да бъдат самостоятелни, отговорни, решителни, емпатични и разчитащи на себе си хора, използвайки своите умения и възможности по най-правилния начин.

 “Да бъдем родители е „постоянен танц” между здравословните граници, нужни, за да може детето да расте с усещане за сигурност и защита от една страна, и да чувства емоционална грижа и подкрепа – от друга.”

- Как ние можем да помогнем на родители, деца и специалисти?

Детството е период на развитие, на растеж и на опознаване на света. А всяко едно развитие се характеризира с излизане от зоната на комфорт, откриване на нови хоризонти и перспективи. Екипът на “Девелопия” цели да създаде общност от най-добрите и доказани специалисти в страната и на международно ниво, като предоставя специализирани обучения, курсове, уебинари и индивидуални консултации, изцяло насочени към нуждите на едно семейство или родител. Нашите основни правила за успешно родителство са:

  1. Не помагайте твърде много на децата си, оставете ги да се справят сами с трудностите;
  2. Не критикувайте детето си, а го насърчавайте да бъде такова, каквото е избрало да бъде, независимо от интереси, разбирания за света или допускане на грешки.
  3. Не се преструвайте, че трудности не съществуват, а говорете открито и прямо за тях с децата си.

Разберете, че щастливите деца са успешни деца! А каква е първата стъпка да направим децата си щастливи? Като бъдем по-щастливи родители. Повярвайте в тях и техните възможности.

Темите, които екипът ни подбира не се представят никъде другаде във виртуалното пространство, тъй като искаме това да бъде наша основна отличителна характеристика. Нашата аудитория не е масовата, а индивидуалната. Психолозите вярват , че дори една небрежно подхвърлена фраза може да има силно негативно въздействие върху съзнанието на малко дете. Старанието, което ние влагаме в представянето на всяка една фаза от ранното детско развитие, е съгласувано с нашите специалисти и екип.

- Защо да изберем “Девелопия” като наш основен спътник в родителството?

Страх, объркване, притеснение и мисли - това са само част от първоначалните емоции, които може да почувствате като родители. Някои разказват за гняв и разочарование. Това е напълно разбираемо – нормално е да се чувствате извън равновесие, когато социалните очаквания, които сте проектирали към живота на детето ви, по някакъв начин тръгнат в различна посока. “Девелопия” Ви дава шанс да изразите своите емоции чрез въпроси, ежедневни ситуации, проблеми, казуси, интересни случки. Трябва да разберете, че не сте сами. Всеки родител се старае да даде най-доброто от себе си, да вложи време, ресурс и любов  в отглеждането на детето си. Трудните деца не са лоши деца, просто това са деца, с които родителите срещат повече затруднения в общуването и контрола над поведението им. Посланията на “Девелопия” създават позитивната страна и  гледна точка за всеки родител. От време на време, имаме нужда от напомняне, че:

“Да си родител на “трудно” дете е тежък кръст. Но не изпадайте в униние: именно тези деца ще променят света, когато пораснат. Те притежават незаменими лидерски качества. Ключът към бъдещето е да използвате силния им характер за по-добро!”

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK