Хиляди туристи от страната и чужбина празнуват Великден в Разложко

Снимки: Община Разлог

Уникалните кукери на Елешница, Годлевският Великден, богати концертни програми, най-голямото голф игрище на Балканите, най-добрата хижа на България, новата СПА дестинация – село Баня, конните бази, семейните уютни хотели, красивите църкви, неповторимата атмосфера. Това са само част от невероятните изживявания, които очакват хлядите туристи, избрали Разлог и общината за големия християнски празник Великден.

ПРОГРАМА НА ПРАЗНИЦИТЕ

КУКЕРСКИ ПРАЗНИЦИ В ЕЛЕШНИЦА - 8. АПРИЛ

Празникът на село Елешница, който се провежда на Великден, е един от най-интересните и обичани празници в община Разлог. Всяка година на Великден се провежда кукерски карнавал, на който с традиционни обреди, карнавални маски и веселие се гонят злите духове от старата година, за да е здрава и благодатна новата година. Тържеството започва с концерт на самодейци от НЧ „Западнородопски лъч-1906“ в 10.00 ч. на площада в Елешница. В 10.30 ч. 3-те махали на селото ще представят кукерската традиция гонене на злите сили - обичай, заради който идват стотици туристи в населеното място.

ВЕЛИКДЕНСКИ КОНЦЕРТ В РАЗЛОГ - 9. АПРИЛ

Истинска фолклорна и танцова фиеста в прослава на Великден ще сътворят творците на Разлог на 9 април. Ансамбли, танцьори, певци и певици, зурни и тъпани ще танцуват, пеят и свирят в чест на най-големия християнски празник – Възкресение Христово. Концертът се организира от Община Разлог и НЧ "15.09.1903-1909" и ще се състои на 9 април /понеделник/ от 11.00 часа на Централния площад в Разлог.

В него ще вземат участие Детска фолклорна певческа група, с ръководител Светла Копанарова, Танцов ансамбъл "Разложанче", с ръководител Данаил Атанасов, Смесена група за градски фолклор "Гердан", с ръководител Петър Коков, Танцов състав "Разложка младост", с ръководител Мария Калоянова, Танцов клуб "Пирински наниз", с ръководител Мария Калоянова, Женска фолклорна група "Разложки напеви", с ръководител Тодор Прешелков, Ансамбъл "Разложки мераци", с ръководители Благой Юруков и Райна Асева, Танцов клуб "Мехомия", с ръководител Данаил Атанасов и Зурнаджийски оркестър, с ръководител Емил Зангов.На 9 април /понеделник/ от 11.00 ч. на Централния площад в Разлог ще се проведе Великденски концерт.

ВЕЛИКДЕН В ГОДЛЕВО - 9. АПРИЛ - ЦЯЛО СЕЛО НА ЕДНА ТРАПЕЗА

По стародавна традиция село Годлево отбелязва празника си на втория ден от Великден. Тържеството продължава през целия ден и се отбелязва с много и различни мероприятия. Тържествена света литургия се отслужва в храм „Успение Богородично”, след което последва ритуалът по накичване на конете с китки здравец и цветя. Вековна традиция е и посещението на местността „Света Богородица“, където се прави курбан за здраве. В параклиса, носещ името на местността, свещеник отслужва литургия, след което всички се отправят към местността „Свети Илия“, където се бере имел за здраве. Там се правят и традиционни конни състезания.

На празничната трапезата във всеки дом задължително има козунак, боядисани яйца, печено месо и варена пшеница. След като се съберат всички около трапезата, най-възрастният член на семейството чете молитва за здраве и берекет. Програма по часове: Тържествена света литургия в църква „Успение Богородично“ ще бъде отслужена в 9 часа. В 10.00 часа самодейци от НЧ „Христо Ботев“ ще изнесат празничен концерт на площада в селото.
В 12.00 ч. за здраве на жителите на селото ще бъде направен курбан, а от 19.00 ч. на площада жителите и гостите на населеното място ще могат да чуят любими фолклорни изпълнители и състави. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK