Увеличават се палежите на коли и дрогираните шофьори в Пиринско

Николай Хаджиев - директор на ОДМВР-Благоевград, снимка: Infomreja.bg

От началото на 2018 г. на територията на Благоевградско са регистрирани общо 1393 престъпления, което бележи спад спрямо 2017, когато броят на престъпните деяния е 1700.

Това нарежда Областната дирекция на МВР – Благоевград на 15-о място в страната по брой престъпления от общо 27 дирекции.

Само за май има 216 престъпления, като най-голям брой са свързани с палежите на автомобили и заловените да пренасят, съхраняват, употребяват наркотици.

Сред престъпленията, извършвани в Пиринско, не могат да не се отбележат и посегателствата над коли – кражби и вандалски прояви.

До момента (от януари 2018) е имало 9 кражби на коли, две от които са разкрити. Крадците имат афинитет към луксозни марки като БМВ, ауди, тойота.

Кражбата на кола от ново поколение, изцяло компютъризирана и автоматизирана, се извършава за минута или по-малко от минута, каза директорът на МВР-Благоевград, Николай Хаджиев.

Опитните крадци имат специална техника, така наречените „машинки“, с които манипулират компютъра на колата и тя е приведена в движение.

Другите посегателства над автомобили също бележат ръст. За половин година са регистрирани 35 палежа на коли. Подбудите най-често са заради неуредени финансови отношения, трудово-правни, дори и любовни. Основно колите се палят след като бъдат залети с бензин.

Потърпевшите рядко съдействат на полицията, тъй като за тях е ясен извършителят и причините.

23 са колите със срязани гуми или изпочупени стъкла. 6 от случаите са разкрити.

Не липсват и случаи, при които съсед пука гумите на паркирана кола с оправданието „Това място си е мое!“.

В Пиринско „стана мода“ да се крадат и машини за „копаене“ на криптовалута. До май 2018 са разкрити 4 кражби – една в Благоевград, 3 в Гоце Делчев. Общият брой на откраднатите машини е 72.

Увеличава се и значително броят на заловените дрогирани шофьори, които само за 6 месеца са 69.

„Тенденцията шофьорите да карат в нетрезво състояние е заменена от шофирането под влиянието на наркотици“, каза Хаджиев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK