Служители на МВР излязоха на мълчалив протест в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Протестът е с искане за равноправност и по-високи заплати

Мирен протест с искане за 30-процентно увеличение на заплатите за служителите на МВР се проведе пред Областната дирекция на министерството в Благоевград.

Полицаи, администрация и пожарникари се събраха на мълчалив протест, а основното им искане е да бъдат равнопоставени на останалите служители от още 36 държавни ведомства, получили увеличение.

През август yпpaвлявaщитe oбявиxa зa oбщecтвeнo oбcъждaнe пpoeĸт със заложено в него 30% увеличение на зaплaтитe нa 28 aдминиcтpaции, който списък се разшири до 36.

Увеличението е за cлyжитeли „нa пъpвa линия“ като то e дoгoвopeнo нa Koaлициoнeн cъвeт мeждy ГEPБ и "Oбeдинeни пaтpиoти".

Процентът по-висока заплата е част от мерките на правителството за справяне с ковид кризата.

В списъка със служители обаче не са включени тези от МВР, а от министерството е предложено само 10-процентно увеличение.

Валентин Попов - председател на СФС МВР заяви:

В цялата ситуация ни притеснява, че още на национално ниво не сме видели резултати по въпроса дали МВР се приема за администрация, която е въведена с пряко изпълнение на мерки за овладяване на пандемията и на последствията от КОВИД-19.

Той обясни, че в понеделник е организирана среща на Синдиката с министъра на финансите, където ще бъде дискутиран проблемът.

Продължаваме да смятаме, че ще се стигне до компромисно решение. Надяваме се да се стигне. Във всеки случай днешните предупредителни протести не ги отменихме, започваме в Благоевград, вечерта ще продължат колегите от Гоце Делчев и Сандански, каза Попов.

Имаме дата за национален протест – 7-и ноември, засега не сме го отменили. Очакваме да видим какво ще се случи на тези преговори, допълни председателят.

Защо трябва да се налага да напомняме за очевидни неща, запита риторично Попов по повод коментар, че всяка година се налага полицаите да излизат на протест.

Държим да бъдем присъединени към тези 36 администрации, които са натоварени пряко с последствията от КОВИД-19. 10% увеличение за останалата администрация, както беше дефинирано, и 30% на останалите административни процедури е подигравка, завърши Попов.

Илия Велев – председател на Синдиката в ОДМВР-Благоевград, каза, че исканията на Синдиката са социалноикономически.

„Искаме както другите дирекции и другите министерства, както получиха увеличението от 30%, също ние да го получим, тъй като според нас – след медицинските служители, ние бяхме второто министерство, което пое пряко борбата с КОВИД-19. Ние също не сме застраховани от заболяване с този коварен вирус“, каза Велев.

Станислав Милев от Първо РУ е на служба от 11 години, а до ден днешен е излизал на протест като служител на МВР многократно.

Милев изрази надежда, че исканията ще бъдат удовлетворени.

„Очакваме и силно се надяваме, тъй като не искаме да ни делят с колегите от другите институции като хора втора ръка.“

След като няма диалог между Синдиката и ръководството, мисля, че това са демократичните форми, определи Милев като причина за честите протести на колегите му.

Николай Николов е от 15 години служител в РДПБЗН-Благоевград.

„Не сме съгласни с това нещо, защото колегите от пожарната винаги са на първа линия. При най-малкия сигнал, получен от 112, било то катастрофа, било то произшествие, те се отзовават винаги на първа линия. Като влезе в апартамента, не се знае дали има заразен с КОВДИ, дали няма. Не сме съгласни с постановката, че 34 агенции и министерства в държавата им увеличиха заплатите с 30% - на нас – цялата системата в МВР, където е, нищо!“, заяви Николов.

Протестът на полицаите бе подкрепен от редовните протестиращи в Благоевград, които над 100 дни искат оставката на правителството.

Ние сме дошли да подкрепим справедливите искания на служителите, работещи в системата на МВР за по-добри условния на труд и за реформи на тази структура, защото тяхната производителност е нищожно малка, а с реформи може да се повиши тяхната производителност и да се повиши тяхното заплащане, каза Спас Митрев.

Тук сме за да ги подкрепим. Всъщност част от социални искания са справедливи. Трябва да сме честни, че те са част от нашето общество и имат право да бъдат такава част. Не сме съгласни с няколко неща обаче – чисто финансово да не бъдат обвързани с реформи, защото за да взимаш повече пари, трябва да имаш резултати. Повече от ясно е, че нашата полиция е повече от превзета от централната власт, работи в услуга на мафията или на партия ГЕРБ в случая, допълни Калоян Ханджийски.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK