Опит за кражба на ток в Лом завърши със смърт

Снимка: Infomreja.bg, архив

Мъж загина, докато свързваше къщата си незаконно към мрежата на ЧЕЗ

Мъж от гр. Лом загина вчера следобед при кражба на електроенергия от мрежата на ЧЕЗ Разпределение. Той се е качил на алуминиева стълба и е направил опит да присъедини незаконно къщата си към проводниците на електроразпределителната мрежа, която осигурява електрозахранване на сградите в района.

Мъжът е поразен от електричество и е загубил живота си. Месец по-рано, при проверка от страна на дружеството, е съставен констативен протокол за кражба на електроенергия на същия потребител.

Служители на ЧЕЗ са оказали необходимото съдействие на органите на МВР, извършили са преустановяване на електрозахранването и са обезопасили мястото незабавно, с цел безпрепятствено провеждане на следствените действия.

Кражбите на електроенергия и вандализмът над енергийни съоръжения ощетяват не само ЧЕЗ, но и крайните потребители, тъй като причиняват прекъсвания на електрозахранването, чести аварии и повреждане на електроуреди.

Често обаче посегателствата застрашават и отнемат човешки животи. За кражбите на ток чрез прикачване към мрежата се използват всевъзможни способи, проводници и проводими материали, както и елементи за прикриване на нарушенията и отвеждане на електричеството до потребителите, което от своя стара носи изключително големи рискове за живота и здравето на хората, които ги използват, както и всички в близост.

За съжаление подобни престъпления често остават ненаказани. Необходими са строги наказателни мерки и ефективни присъди. Заплахата за невинни хора, а не само за извършителите на  посегателствата, води до необходимостта за третирането им като сериозни престъпления. В момента на практика няма санкции, които да имат възпиращ ефект за нарушителите.

Само от началото на 2020 г. са установени 2596 кражби на електроенергия, като по-голямата част от тях са за прикачване към електроразпределителната мрежа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK