Случаят "Момчилград". ДОСТ напада ВМРО заради турската музика в детската градина

Снимка: Стопкадър

На тържеството по повод първа пролет в целодневна детска градина „Щастливо детство“ – Момчилград, част от програмата, която изпълняват децата, е нехарактерна, за което съобщи вчера ИНФОМРЕЖА.

ВМРО остро критикува този акт и обвинява ръководството на детското учебно заведение в безхаберие и непознаване на правилата, заложени от закона.

Днес от партия "ДОСТ" също коментираха случая по следния начин:

Невинните деца и педагогическият персонал на детската градина са обвинени от крайните националисти заради естественото им право да изявяват самобитната си култура – част от идентичността им. Това е естественият свят на детето и ничие националистическо посегателство няма място там.

Декларацията на ВМРО е откровена и груба политическа намеса в културната програма като част от възпитателния процес на детската градина „Щастливо детство“ в Момчилград. В тази детска градина децата са с различна етническа и религиозна принадлежност. Да се определи като „грозно впечатление“ едно музикално и танцово изпълнение на майчин език, е обиден език на омразата и откровена асимилаторска агресия. Декларацията на ВМРО освен това издава нормативна неграмотност и политическа преднамереност.

Ръководството на детската градина и педагогическият персонал не могат да бъдат обвинявани в нарушаване на Закона за предучилищното и училищното образование, защото там в Раздел III – Цели на предучилищното и училищното образование, чл. 5, ал. 1, т. 8 и т. 9 съответно е записано „формиране на толерантност и уважение към етническата, националната, културната, езиковата и религиозната идентичност на всеки гражданин“ и „формиране на толерантност и уважение към правата на децата, учениците и хората с увреждания“.

Долу ръцете от неприкосновения детски свят в „Щастливо детство“ в Момчилград!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK