Президентът призова към непримиримост, когато се ограбва бъдещето на България

Снимки: Президентство

Моралът все по-малко е гарант за успех в нашето общество, а знанието все по-рядко отваря врати. Затова ние заедно трябва да водим тази битка да поставим морала като основа на нашите ценности. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към студентите от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Държавният глава участва в церемонията, с която беше открита академичната година във висшето училище.

По думите на президента навсякъде по света студентите са призвани да бъдат съвестта на своите нации. „От вас не очакваме просто да се превърнете в млади хора, които един ден да си тръгнат оттук с достатъчно знания, умения и компетенции. Ние очакваме от вас да излязат смели и отговорни граждани с ясна гражданска позиция и с отворено сърце за България“, допълни президентът.

Румен Радев призова възпитаниците на висшето училище да бъдат непримирими към несправедливостта и беззаконието, от подмяната, от шайките, от липсата на прозрачност, отчетност и отговорност. „Бъдете непримирими, когато срещнете агресивното невежество, не се оставяйте да ви заблуждават и манипулират. Винаги бъдете безкомпромисни, когато ограбват вашето бъдеще или бъдещето на България. И помнете, че университетът не е само пространство на знанието, той е пространство на свободата. Затова бъдете свободни в мислите и в делата си. Това е вашата битка за България“, каза още президентът.

„Живеем във времена на опростяване на отношенията между хората, на езика и мислите. Времена, в които фактите се подменят с фалшиви новини, скоростта на информацията взема превес над съдържанието, а образът побеждава често смисъла“, подчерта държавният глава.

Пред гостите на церемонията Румен Радев подчерта, че всяко поколение  е призвано да прави промяна, която да завещава на следващите. Държавният глава припомни, че преди 50 години в бунтовната 1968 година студентите са окупирали улиците на редица европейски градове, за да покажат на поколението на своите родители, че идва нов свят, в който ще властват демократичните ценности, а днес, след 50 години, свободата е правото да заявиш, че първа ценност е да уважаваш правото на мнение на другия.

„Годините глобализация се опитаха да премахнат различията, опитваха се да подчинят държавите на международните корпорации, опитваха се да унифицират нас – човеците, но бедните оставаха все така бедни, а богатите ги правеха още по-богати“, заяви президентът и добави, че днес народите се обръщаме отново към себе си и към своята същност.

Държавният глава благодари на ръководството на университета, ръководството на община Шумен, настоятелството на родителите и хилядите възпитаници за това, че с много усилия и всеотдайност са изградили този университет като решаващ фактор за социално-икономическото и духовно развитие на Североизточна България.

В Шумен Румен Радев посети и Центъра за преодоляване на терористични атаки, Центъра за предотвратяване на кризи, бедствия и аварии, създаден със съдействието на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия в България, както и „Център Сименс“. Президентът разговаря и с ректора на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ проф. д.и.н. Георги Колев.

По-рано през деня държавният глава проведе среща с кмета на Шумен Любомир Христов и с общинското ръководство, които го запознаха с идеите си за развитие на индустриалния парк в града и за привличане на повече инвестиции. Обща бе позицията за необходимостта от възстановяване на статута на висшите военни училища в страната и за привличането на повече чуждестранни студенти и курсанти. Президентът Румен Радев изрази подкрепата си за позицията на кмета Любомир Христов на архитектурния комплекс „Създателите на българската държава“ край Шумен, посветен на 1300-годишнината от създаването на българската държава, да бъде даден статут на паметник с национално значение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK