Дойче веле: Обречената идилия на Кресненското дефиле

Снимка: Infomreja.bg

Немското издание прави репортажи за строежа на АМ "Струма"

Скоро оттук ще преминава магистрала: природният резерват Кресненско дефиле ще бъде разсечен на две от бъдещия европейски транспортен коридор Север-Юг. Природозащитниците се надяваха магистралата да бъде вкарана в тунел под дефилeто, за да бъдат защитени уникалната флора и фауна там, пишат немскоезични медии.

Международното шосе Е-79 засега е двулентов път с много завои, който обаче трябва да стане част от важен европейски транспортен коридор от Хамбург до гръцките пристанища, се казва в репортаж на Дойчландфунк (ДЛФ). През последните 10 години движението през Кресненското дефиле нарасна неимоверно. Северно и южно от него вече е построена магистрала с четири платна, липсва само свързващата ги отсечка през самото дефиле. Тя е и най-скъпата и най-сложна за изпълнение.  

Кресненското дефиле е истински природен бисер: повече от 3500 биологични вида живеят там, от които 92 са в списъка на защитените от ЕС - от скалния орел и белоглавия лешояд, през пъстрия пор, до редица редки костенурки, птици и прилепи. Освен това дефилето е истински биотоп за пеперуди. Заради богатото си видово разнообразие, Кресненското дефиле е включено в програмата на ЕС за защитените територии "Натура 2000", припомня изданието.

„Никъде в България няма такова разнообразие на биологични видове"

"На пръв поглед може и да не личи, но никъде другаде в България няма такова разнообразие на животни и растения", казва българският биолог Андрей Ковачев пред изданието. Той обяснява, че първите планове за магистрала, която ще свързва София със Солун, датират още от 1997 година. „За съжаление нито политиците, нито инженерите се интересуваха от това какво значение за нашето общество има Кресненското дефиле и те предвидиха трасето да преминава в средата на дефилето", казва Ковачев. 

Природозащитниците от години предлагат изграждането на алтернативен маршрут, преминаващ източно от дефилето - път с къси тунели и виадукти, четем още в репортажа. Автомагистрала "Струма", която е част от европейския транспортен коридор Север-Юг, се изгражда и с европейски средства. „И европейците инвестираха много пари", отбелязва Дойчландфунк. В материала се казва още, че междувременно в строежа са инвестирани близо един милиард евро.

Навремето ЕК беше препоръчала магистралата изцяло да заобиколи Кресненското дефиле или движението да бъде вкарано в тунел под него. Подобно подземно съоръжение с дължина от 15 километра щеше да излезе много по-скъпо, но пък би предотвратило нанасянето на екологични вреди, припомня на свой ред австрийската обществена радиотелевизионна компания ORF. „Дълго време всички участници в проекта уверяваха, че дефилето има огромно екологично значение, но когато потекоха първите милиони, както българското правителство, така и Еврокомисията забравиха поетите дотогава ангажименти", казва Ковачев пред Дойчландфунк.

През 2017 година българското правителство изведнъж се отказа от проекта за тунел. "Бяхме излъгани", казва в тази връзка бившият заместник-кмет на Кресна Георги Иванов в репортажа на Дойчландфунк. Той припомня, че през 2008 година им е било обещано изграждането на тунел под дефилето. Това е било съгласувано също и с общинските власти и екологичните организации. Иванов твърди, че промените в строителните планове навярно са станали под натиска на голяма строителна фирма, и че тези планове са унищожителни и за хората, и за животните. Новото местно ръководство било фалшифицирало една подписка, за да обяви, че мнозинството от местните хора подкрепят новия план.

"Познавам всеки човек тук и мога да ви уверя, че 90 до 95 процента от хората са против новото трасе на магистралата", казва бившият заместник-кмет. Мнозина обаче се страхували да го кажат, защото или те, или техни роднини работели в общинската администрация.

Строително предизвикателство

В друга публикация на Дойчланфунк под заглавие "Бетон в биотопа" се казва, че високите планини по протежението на Кресненското дефиле са изпитание за строителните инженери. Мениджърът на проекта Любомир Сократов разяснява пред журналиста на германската медия отделните строителни отсечки.

Новото трасе в северна посока било истинско предизвикателство: „Това е изключително трудна отсечка, смесица от тунели и виадукти, преминаващи през високи планини", казва Сократов от строителната компания "Грома Холд" (бившата "Агромах"), но признава, че обектът е финансово много "апетитен"./ Дойче веле

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK