Административен съд – Благоевград, потвърди избора на кмет на община Кресна

Снимка: Infomreja.bg

Делото тръгна след жалба от страна на Милчо Караджов

Административен съд – Благоевград, потвърди Решение №85-МИ на Общинска избирателна комисия Кресна от 28.10.2019 г. за определяне на изборните резултати за избор на кмет на община. Изборът бе оспорен с жалба на Милчо Караджов, кандидат за кмет на община Кресна, издигнат от ПП ГЕРБ, заради вписани в избирателните списъци хора със спорно право на гласуване по настоящ адрес.

По делото бяха разпитани свидетели, според чиито показания, в изборния ден са гласували в секциите в община Кресна хора, непознати за местните. Проследени бяха и хронологията и извършените действия от Районна прокуратура - Сандански, Областна администрация Благоевград и Общинска администрация Кресна, касаещи проверките на лица с настоящ адрес в Кресна и основанията за заличаване адресната регистрация на общо 360 броя лица с адресна регистрация по настоящ адрес в населено място на територията на община Кресна.

Важно по делото за оспорения изборен резултат е, че „в случая заинтересованата страна Николай Георгиев е избран на първи тур с подадени за него 2 288 действителни гласове (60. 15 % от общия брой действителни гласове- 3 804). Доколкото гласуването е тайно, не може да се установи от тези 360 лица, колко от отишлите до урните за кой от 5-е кандидати за кмет са гласували, поради което и това обстоятелство не може да даде отражение на изборния резултат.

Дори хипотетично обаче да се приеме, че всички 360 лица със спорно право на гласуване по настоящ адрес са отшили до урните, и всички те са подкрепили избрания кандидат Николай Георгиев, то извадени от подадените за него гласове (2 288- 360), са останали подадени за Георгиев действителни 1 928 гласове, което е 50.7 % от общия брой действителни.

И този брой гласове са абсолютно достатъчни за обвяването му за победител в изборите на първи тур, като спечелил повече от 50 % от действителните гласове подадените в изборите за кмет на община Кресна, т. е. тези 360 лица не са оказали никакво влияние на изборния резултат“, мотивира решението си Административен съд - Благоевград.

В мотивите на съдебното решение е записано, че основание за обявяване на недействителност на съответния избор са само съществените нарушения на изборния процес, при недопускане на които изборният резултат би бил различен. В настоящия случай съдът не установи съществени нарушения, които да са основание избора на Кмет на община Кресна да се обяви за недействителен.

Решението на Административен съд – Благоевград, може да се обжалва в 7-дневен срок пред Върховния административен съд.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK