След сутрешната молитва млади и стари от Беслен се отдадоха на тридневни празници за Рамазан Байрам

Снимки: Личен архив

Още в 6 часа сутринта празничното оживление завладя пограничното село Беслен в община Хаджидимово, което се намира на самата гранична бразда с Гърция.

За празника в родното си село се прибраха повечето гастарбайтери, пръснати по Европа, изселили се и работещи из цяла България бесленци.

Празниците в Беслен, както и във всички мюсюлмански села в Гоцеделчевско, след едномесечния строг пост започнаха с изгрева на слънцето, с обща молитва в джамиите, на която присъстваха само мъжете. Вчера пък мюсюлманите почетоха мъртвите си роднини и близки.

Обикновено в първия ден на Рамазан Байрам по-младите искат прошка от по-възрастните, родове и роднини се събират и се черпят с характерните за този празник баклава и сладкиши за здраве и късмет.

Тридневният мюсюлмански празник е придружен и с много музика и веселие, а във всяко населено място по площадите се вият дълги хора.

Дните на празника Рамазан Байрам са обявени за почивни в администрациите, фирмите и предприятията.

Два почивни дни, както всяка година, обяви и шивашката фабрика „Пиринтекс“ в Гоце Делчев.

В „Пиринтекс“ от дълги години ръководството на фирмата в знак на уважение към двете религии традиционно затваря врати за честването на християнските и мюсюлманските големи празници, като Великден, Коледа, Рамазан Байрам и Курбан Байрам. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK