Румен Томов официално седна на кметския стол (СНИМКИ+ВИДЕО)

Снимка: Infomreja.bg

Камбитов не присъства на церемонията, не избраха и председател на ОбС

Новият кмет на Благоевград встъпи официално в длъжност.

На тържествена церемония клетва дадоха 41 общински съветници.

По традиция първото заседание на Общинския съвет бе водено от най-стария съветник – Христо Ковачки, които изпълняваше ролята до избирането на председател на ОбС, което така и не се случи.

Церемонията започна с тържествените думи на областния управител Бисер Михайлов, а председателят на ОИК-Мартин Бусаров, даде справка и статистика на резултатите от провелите се избори на втори тур в Благоевград, които завършиха с победа за Румен Томов.

„На старта на вашия мандат, аз вярвам, че няма да пожалите сили да работите за изпълнение на поетите към гражданите ваши предизборни обещания, прокламирани в програмите ви.

Очакванията на хората са огромни и няма място и време за губене и от днешния ден трябва да започне вашата работа за продължаване на развитието на Благоевград“, каза в словото си Михайлов.

Временно изпълняващият длъжността кмет Иво Николов спази традицията и предаде символично ключа на общината в ръцете на новия градоначалник.

„Считам, че трябва да се спазват традициите по предаване на властта. Пожелавам със здраве и сили да работите за община Благоевград“, каза Николов при предаването на ключа.

От своя страна Томов заяви пред новия съвет и гости:

„Искам да изкажа благодарност към вас и жителите, които с избора си спомогнахте за моето избиране. Пожелавам успешна съвместна работа за създаването на нов облик за града, на един работещ град с нова бизнес среда в него, в които жителите да живеят щастливи. И заедно всички, които сме в тази зала – нека допринесем за това.“

След тържествен водосвет започна и гласуването за председател на общински съвет. Направени бяха само две номинации – за Рашко Динков от ЗС "Александър Стамболийски" и Андон Тодоров (Партия на зелените), чието име бе спрягано в градските и политически среди като бъдещ наследник на досегашния председател Радослав Тасков.

Проведоха се две поредни гласувания. На първото само един глас не достигна на Тодоров да оглави местния парламент. Той получи 20 гласа, а Динков - 15.  На втория тур за Тодоров бюлетините бяха 19, а за Динков - 16. Така бе решено, че на следващото събрание ще бъде направен нов опит за избор на председател.

Междувременно Румен Томов седна и на кметския стол пред обективите на журналистите. Той поздрави своята секретарка, а след това се настани на мястото, от което ще приема граждани, гости, делегати, ще управлява и показва уменията си в името на по-добър Благоевград.

Томов коментира, че пред себе си вече има начертани задачи в график на всички директори и началници на отдели на институции, които още днес ще се срещнат с кмета. Те ще представят 10 проблема, които трябва да бъдат решени спешно.

Забеляза се, че портретът на Левски на стената зад кмета, липсва, а там е сложена мозайка на герба на града.

Томов коментира, че случаят с трудния избор на общински председател е нормално и очаквано за него, но е странно, че някои от гласуващите нямат мнение – тоест са гласували с „въздържал се“.

„Всеки има интереси и визия, нормална е създалата се ситуация“, каза Томов.

Не бе избегнат и журналистическият въпрос защо липсва Атанас Камбитов. Томов сподели, че е имал разговор за първи път от 8 години с вече бившия градоначалник. Снощи Камбитов е казал, че няма да присъства на церемонията, а Томов „уважил това му право“.

В личната си страница екскметът написа:

Смятах да благодаря на всички, с които съм работил през последните 8 години в понеделник, на церемонията по връчване Ключа на града, но тъй като разбрах, че такава няма да има, ще направя това чрез социалните мрежи. Ако в първите седем успяхме да положим основите и да изградим толкова много неща, то през осмата направихме стъпки към нови хоризонти за развитието на Благоевград. Имахме трудни моменти, понякога допускахме и грешки, и се поучавахме от тях. Много са нещата, с които можем и трябва да се гордеем! Днес, Благоевград е един истински красив европейски център. След 8 години аз отстъпвам кметското място спокоен и уверен. Искрено желая успех на хората, които ще управляват през следващите години! 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Йоанка13:28 - 11.11.2019
Къде е Наско ? Защо не е в залата ? Нали на дебатите пред бТВ каза , че живее срещу общината и че е семеен. Много обича БЛАГОЕВГРАД а не пожела да работи за града в ролята на съветник ...
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK