Феномен: Пробитата скала край Слащен прилича на огромен слон, местните го свързват с древни обреди

Снимки: Личен архив

И от север, и от юг Пробитата скала край сатовчанското село Слащен прилича на огромен слон, нагазил в река Места, за който феномен разказва на читателите си днес ИНФОМРЕЖА.

Мост до Пробитата скала свързва бреговете на Места.

От южния край тръгва пътека, по която за минути се стига до главата на „слона“, който местните свързват с древни обреди за изцеление. Той е любимо място и на слащенците, които всяко лято се прибират от гурбет, за да се видят край реката на тежки софри.

Барбекюто срещу скалната арка подслонява и многобройните местни риболовци и любителите на куката, които идват на това място да ловят риба от цялата страна и да се наслаждават на невероятната природа.

До чешмата, масите и пейките с пукването на пролетта вече чакат железните скари, посудата, подправките и многото хора, които през почивните дни отмарят край „слона“ и се наслаждават на уникалната природа дарила щедро това кътче.  

Въпреки окъснялото слънце, напеченият селски път не тича към реката.

Не бърза и Места – влече сънени завои от запад, а на изток уж забързва, подминавайки равнодушно „Пробитата скала“.

Една от многото неделни идилии край „слона“ разказва:

Нетърпеливи дузината момчетии от Слащен са превърнали изровените земни гърбици, които слизат към реката, в трасе за моторите им с кошове. Вдигат невъобразим прахоляк, но коя речна прохлада не подканва към подвизи? В резултат цялото войнство се изсипва на чакълестия бряг натъртено и превъзбудено от подвизите и каскадите с моторите си.  Врявата край водата стига небето, пръските искрят, две овчарски кучета облайват неделната идилия на един баир от Гърция и на около час от Гоце Делчев.

Освен с природни феномени като Пробитата скала, неврокопският Чеч привлича търсачите на неразгадани тайнства и с няколко култови арки. Дело на упорити каменоделци, те са част от т. нар. „живи“ светилища.

В тукашните села ги наричат провиралки и вярват, че те лекуват всичко. Според етнолозите преминаването през тези пробити в скалите (или сглобени от монолити) отвори е наследство от дохристиянски обреди по прераждането, до които жреците допускали малцина посветени.

Днес, когато същността на провирането е единствено целебна, достъпът до хилядолетните каменни съоръжения не е привилегия.

До едни се стига лесно (Градище над с. Долно Дряново), до други водят каменливи, тягостни коловози (Скрибина над с. Крибул).

Навсякъде има информационни табла, поставени са и указателни табели за улеснение и информация на туристите.

 

КОМЕНТАРИ

Пич22:19 - 02.11.2018
Нашите главички са като конско копито
помак22:55 - 14.05.2018
Майкати да еба гяурска
Bff18:53 - 29.03.2018
Вие маи незнаетв ко прави рязана карабина ама трябва да опитате
Pomak20:48 - 28.03.2018
Mnogo si smel be geur silniste samo na dumi inache ste mishki

FACEBOOK