След Нова телевизия чешкият милиардер Петр Келнер придоби и Теленор

Петр Келнер, снимка: Сelebfamily.com

След Нова телевизия чешкият милиардер Петр Келнер вече е собственик и на телеком у нас, след като норвежката телекомуникационна компания Telenor (TEL.OL) се съгласи да продаде бизнеса си в Централна и Източна Европа на неговата PPF Group за 2.8 млрд. евро ($3.4 млрд.).

Трансакцията включва изцяло притежаваните от "Теленор" предприятия в Унгария, България, Черна гора и Сърбия, както и доставчика на технологични услуги Telenor Common Operation, предаде агенция Ройтерс, като се позова на съобщение на компанията.

През 2017 г. приходите от компаниите на "Теленор" в Центрлна и Източна Европа, които имат 3500 служители и над 9 милиона клиенти, са били около 1.24 милиарда евро, или 9% от общите приходи на скандинавската група.

"С продажбата на нашите активи в Централна и Източна Европа правим важна стъпка в опростяването и фокусирането на портфолиото на Telenor върху регионите, където има най-голям потенциал за растеж", казва главният изпълнителен директор Сигве Бреке. "След тази сделка отпечатъка на Telenor ще се състои от интегрирани фиксирани мрежи и мобилни операции в Скандинавия и силни мобилни позиции в Азия".

Преди да осъществи сделката с чешката група, Telenor развиваше дейност в 12 държави, от които три в Северна Америка, пет в Азия и четири в Централна и Източна Европа с общо 176 милиона клиенти. /Клуб Z/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK