Мая Манолова загрижена за съдбата на миньорите от Бобов дол

Снимки: Пресцентър

През декември месец миналата година, навръх новогодишните празници, съкратени миньори от Бобов дол изразиха недоволството си от промени в законодателството, направени тихомълком, без никакви дебати, без никакво обсъждане, които им отнемат правото да се пенсионират след навършени години и натрупан осигурителен стаж.

Тогава, омбудсманът на Република България Мая Манолова сезира Националния осигурителен институт и проблемът бе временно решен чрез подзаконови методически указания, които дадоха възможност на миньорите в заварено положение, които към 31. декември 2017 г. отговарят на условията, да се пенсионират.

В момента историята се повтаря, заради закриването на последния подземен рудник за добив на въглища в Бобов дол и съкращаването на още миньори. С направените промени през миналата година обаче те не могат да се пенсионират при създалите се условия.

Касае се за 80 души, които няма да се пенсионират първа категория, въпреки че са навършили 45 години. Те ще трябва да чакат още 10-12 г., заради промяната в закона в края на миналата година.

"Много се надявам, че до 31. юли, когато приключва тази пленарна сесия ще се намери депутат, който да внесе предложените от мен промени, които депозирах още на 8. януари и които отлежават до днес. С промените, инициирани от мен се връща старото положение, при което подземен работник ще може да се пенсионира при навършване на 45 години и шест месеца и 10 години осигурителен стаж.

Ще поискам среща с ръководството на Народното събрание и с ръководствата на парламентарните групи, за да им представим казуса заедно с миньорите. Надявам се депутатите, които твърдят, че са съпричастни към проблема да внесат предложенията за връщане на старата разпоредба. Недопустимо е да се отнемат вече съществуващи права и да се наказват хора, които са работили по 20 г. под земята", категорична е Мая Манолова.

На място днес в Бобов дол при срещата й с миньорите бе и директорът на Агенцията по заетостта г-н Николов, с когото бяха обсъдени изготвянето на лична оценка на всеки един от работниците, за да бъде подкрепен в намирането на нова работа.

"Мисля, че този проблем няма да е толкова труден за решаване, защото буквално докато пътувах тази сутрин, ми се обадиха работодатели от региона, които предлагат високи заплати, транспорт, храна и всички придобивки при положение, че има желание да се започне работа. От своя страна, от мениджмънта на ръководството поеха ангажимент да изплатят всичко дължимо", уточни Манолова.

По думите й най-важният проблем остава с пенсионирането на тези 80 души като надеждата е народните представители да не бъдат безучастни към тяхната съдба.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK