Мая Манолова настоява за подкрепа за сдруженията на черешопроизводителите и конкретни преференции за сдружилите се

Снимка: Infomreja.bg

Над 40 човека минаха през изнесената приемна на омбудсмана Мая Манолова в Кюстендил, а други оставиха писмените си жалки, по които г-жа Манолова и екипа й ще работят.

Постъпили са и три колективни жалби по три важни за региона проблеми.

Най-сериозният от тях е свързан с черешопроизводителите и с техните проблеми, касаещи и тази черешова кампания.

Опазването на селскостопанското имущество също бе сред засегнатите от граждани теми, третата тема бе свързана с превозвачите до малките населени места и драстичното намаляване на субсидиите.

„Проблемът с черешопроизводството е голям и ще става още по-голям, тъй като активното бране на череши реално ще започне през следващата седмица. След посещението на представители на земеделското министерство ситуацията не се е подобрила, напротив изкупната цена на черешите от 0, 80 лв. за килограм е станала на 0, 70 лв.

Вчера дори череши не са се изкупували. Пунктовете са били затворени“, каза Мая Манолова.

По думите й необходима е подкрепа от страна на държавата и на местната власт, както и на министерство на земеделието към инвестиции в бранша. Манолова смята, че това, което липсва, за да има конкуренция на пазара е повече преработвателни предприятия, сушилни за консервиране и други.

„За изграждането на такива предприятия е необходимо критериите на Министерство на земеделието да бъдат коригирани. В момента точки се дават за така наречените селски райони, а Кюстендил не е такъв район, така че шансовете на кандидатстващите за изграждането на преработвателни мощности да спечелят такъв проект не са особено големи“, уточни Манолова.

Тя изтъкна и необходимостта от подкрепа за сдруженията на черешопроизводителите и реални, конкретни преференции за тези, които са се сдружили.

„Максимална подкрепа трябва да има от страна на държавата за хората, които ще претърпят загуби и ще продават под себестойността на произведените череши. Искането на черешопроизводителите към което се присъединявам е спешната интервенция от страна на Министерство на земеделието – екип от специалисти, който да дойде на място докато е още горещо и кампанията е в ход, да се набележат и да се вземат мерки за следващата кампания. Това са подкрепа за инвестиции, подкрепа на сдруженията на черешопроизводителите и ясен и конкретен разговор за това, на какво могат да разчитат в рамките на тази кампания в случаите, в които са пред фалит, заради ниските изкупни цени“, категорична бе Мая Манолова.

 

КОМЕНТАРИ

Възмутен14:00 - 07.06.2018
На тази другарка Господ и даде жълт картон! Грехове се изкупуват със смирение и разкаяние! В манастир! А не да и гледаме крадливата мутра! Отвратително!
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK