Хората с увреждания искат реформи. Срещнаха се с Каракачанов

Снимка: бТВ

След среща с хората с увреждания вицепремиерът Каракачанов готов с предложения за реформи в системата.

Това стана ясно на пресконференцията в Министерски съвет, която се проведе веднага след разговорите, инициирани по искане на Национално представени организации на и за хора с увреждания.

По негова покана в разговорите участваха и зам.-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова и управителят на НОИ - Йвайло Иванов. След почти двучасови анализи заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност, министър на отбраната и председател на ВМРО – Българско национално движение Красимир Каракачанов направи следните предложения, които ще бъдат представени на коалиционните партньори.

- Темата и целта на промените в системата на ТЕЛК е прекратяване на измамите и нерегламентираното ползване на права – получаване на пенсии за инвалидност и други социални привилегии, които източват здравната и социална система и така ощетяват хората, които реално имат нужда от тях. Това не означава намаляване или отнемане на пенсиите на болните хора, а спирането на тези пенсии на т.нар. фалшиви инвалиди.

- За целта е нужно да има строг контрол. В момента по закон има 9 контролни органа, които са разпределени в различни министерства и ведомства – например – здравното министерство, социалното, НОИ и т.н. Ние предлагаме да се създаде един контролен орган под шапката на НОИ, който да обедини всички останали, за да се подобри контролът на всички нива – от личните лекари до надзорните комисии.

- Отново, за да се гарантира контролът предлагаме да се въведе електронно досие на всеки здравноосигурен човек. Така лесно може да се проследи генезисът на заболяването и да се „хванат“ евентуални опити за измами. За целта е добре да се въведат и здравна и социална карти.

- Трябва да се помисли за т.нар. обслужване на „едно гише“ – експертизата за работоспособността и здравния статус да стават от един орган на едно място.

- Трябва да се помисли за по-строги наказания за длъжностните лица, които издават документи с невярно съдържание, и да се подобри правоприлагането в тази област. Това важи и за хората, които са се възползвали от тези документи. При установяване на нарушение да им се отнемат ТЕЛК-овите решения и да се връща цялата сума, която са получили неправомерно.

- Да се помисли и да се направят нужните промени така, че хората, които имат трайни и необратими заболявания - напр. хора без зрение, без крайниците и т.н., да не се налага да се явяват на комисия всека година или през година, както и да се направи ревизия на списъка със заболяванията, които подлежат на експертиза за работоспособността.

Национално представени организации на и за хора с увреждания също бяха категорични, че това е вярната посока, в която да се един нов обществен дебат по темата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK