Днес арменците почитат паметта на жертвите на геноцида от 1915

Снимка: aliwaa.com.lb

На 24 април светът почита паметта на жертвите на геноцида над арменците. 

"Благодарим на България, че е наша родина". С тези думи известни българи от арменски произход участват в импровизиран видеоклип, с който общността на арменците благодари за гостоприемството на българите, които преди близо 100 години отворили домовете и сърцата си за търсещите спасение от гоненията в Османската империя арменски бежанци.

Режисьорът Маги Халваджиян, композиторът Хайгашод Агасян, журналистът Антон Хекимян, илюзионистът Астор, певицата Хилда Казасян и още много други именити личности от различни сфери, потомци на няколко поколения арменски бежанци от началото на 20-ти век, записаха сами своите послания за благодарност и ги обединиха в импровизирано видео обръщение към всички българи.

Избрахме именно този начин да отбележим 24-ти април, защото въпреки тъгата и трагизма на събитията от 1915 г., този ден за нас е и повод да се отблагодарим за помощта и милосърдието на българския народ, благодарение на който днес ние живеем, работим и развиваме нашата родина България, подчертават инициаторите на видеото от арменската общност в София.

Днес у нас живеят повече от 12 000 българи с арменски произход. Общността е концентрирана предимно в големите градове, като освен с предаваните като семейна традиция ювелирни занаяти, бижутерия, златарство и часовникарство, арменската общност е известна със своите разнообразни културни и образователни инициативи.

От няколко години в София се строи и арменска църква, която общността гради с подкрепата и дарения от сънародници и институции. Градежът на храма е в своята финална фаза и арменците в столицата се надяват църквата да отвори врати още през следващата година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK