Какво ще бъде времето през декември?

Снимка: NOVA

Температурите ще бъдат около и над нормите

В следващите 48 часа над Балканите преминава студен атмосферен фронт със значителна облачност, вятър и валежи. В последния ден от тази седмица ще е облачно със слаби превалявания от дъжд следобед в някои южни и източни райони.

Вятърът през деня ще остане слаб, а температурите – от 5 до 10 градуса, 12 градуса в крайния Югозапад. В планините термометрите ще показват между 1 и 6 градуса. Ще духа силен вятър в планинските масиви на Югозападна България – Рила, Пирин и Родопите.

Вечерта и в понеделник от запад на изток ще превалява първоначално дъжд, а с падането на температурите дъждът ще преминава в сняг. През нощта ще завали сняг първо в западните райони, а после и на изток.

Утре през деня на запад валежите ще спрат, но на изток ще продължат до по-късно. По-обилни и продължителни снеговалежи се очакват в централните и източните части на Дунавската равнина, където се очертават и силни пориви на вятъра. Има условия за снегонавявания.

Снежна покривка ще се образува в северната половина на страната – на повечето места до максимум 5 см, в източната част на Дунавската равнина е възможно снегът да достигне до 10-15 см.

Ще завали ли сняг на Коледа?

Синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева обясни, че в страната се очаква първата по-сериозна обстановка, при която дъждът ще преминава в сняг.

„Най-дебела снежна покривка очакваме да се образува в Предбалкана, по високопланинските проходи в Стара планина и в Североизточна България - там е възможно да се образуват и поледици”, посочи още синоптикът.

Вторник и сряда ще е студено, особено там, където облачността се разкъса. Термометрите в ранните часове ще паднат до минус 5 - минус 10 градуса. Сутрешни мъгли ще понижат видимостта в някои ниски райони на страната.

През втората част на седмицата – най-вече в четвъртък вечерта и в петък - ще превали дъжд, но ще остане топло за сезона. С наближаването на почивните дни вероятността за валежи ще намалява, а температурите ще се повишават леко.

През декември Стойчева обясни, че температурите ще бъдат около и над нормите. Месецът по прогнози се очертава сравнително топъл. Най-ниските температури ще бъдат между минус 12 и минус 7, а най-високите между 7 и 12. Валежите ще се около нормите. /NOVA/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK