След дългата COVID пауза Клубът на инвалида поднови патриотичната си туристическа програма

Снимки: Виолета Атанасова

В първия ден на есента два автобуса с членове на съюза поеха по дълъг маршрут, свързан с емблематични исторически и природни забележителности

След седем месеца затворени по домовете си и без пълноценни социални контакти, кюстендилските членовете на Съюза на инвалидите в България възобновиха любимата си туристическа програма с патриотична насоченост. Тази година, преди началото на ковид ситуацията, те имаха едно-единствено посещение в Босилеград, където традиционно на всеки 18 февруари почитат годишнината от гибелта на Апостола.

Глътка свежест в дългата изолация беше и празнуването на Еньовден в Осоговската планина в началото на лятото. В първия ден на есента, когато отбелязваме и Деня на независимостта, два автобуса с по един човек на седалка, за да се спазва необходимата дистанция, с членове на съюза поеха по дълъг маршрут, свързан с емблематични исторически и природни забележителности.

За всеки от посещаваните обекти имаше подготвена беседа, която им припомни и обогати с нови подробности наученото някога в часовете по история и география. Морската столица Варна, Дворецът край Балчик и Университетската ботаническа градина, нос Калиакра, нос Шабла и неговият забележителен фар, Мадарският конник, Дворецът на кирилицата и най-старата православна базилика на Балканите в първата българска столица Плиска, Шуменското плато и величественият паметник „Създателите на българската държава“, издигнат в чест на 1300-годишнината, откакто Аспарух довежда своя народ по тези земи – това са само част от местата, с които пътешествениците посетиха в своя тридневен маршрут.

Някои от тях използваха слънчевото начало на есента, за да направят и плаж на Златни пясъци и да се порадват на топлото септемврийско море. Ограничаването на социалните контакти ни тежи много, надяваме се клубовете на инвалида да бъдат отворени час по-скоро, за да можем отново да се събираме, да общуваме и да си даваме взаимно подкрепа.

В тези сложни епидемиологични условия нашето пътуване беше не просто вълнуващо, но и вля свеж въздух и радост в душите ни, споделиха хората с увреждания. По тяхна оценка, всичко в тази екскурзия беше отлично подготвено и реализирано, като главната заслуга беше на Валентина Симеонова – председател на Основната организация на СИБ, и на Борислав Борисов, организатор в Клуба на инвалида, съобщи Виолета Атанасова, член на Управителния съвет на организацията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK