С внушителни тържества почетоха 3-ти март в Симитли, Струмяни и Петрич

Снимка: Община Петрич

Деца взеха участие във всички прояви

С думи на признателност и патос за героизма, с памет за славната история и поглед в бъдещето, ученици на IV ОУ "Христо Смирненски" в Петрич представиха музикално-поетична композиция за 142-годишнината от освобождението на България.

Жителите на община Петрич бяха поздравени от кмета Димитър Бръчков, който прикова вниманието върху уроците от родната история, които продължаваме да учим. Цветя и венци положиха на паметник "Загинали за Родината" десетки признателни петричани.

Тържествата по повод 142 години от Освобождението на България от турско робство събра ученици, учители, общинско ръководство, партийни представители, членове на пенсионерски клубове, читалищни дейци, служители от дома за възрастни хора с психични разстройства - с. Раздол, служители от защитени жилища за лица с умствени и психични разстройства - с. Раздол, ЦСРИ - с. Струмяни, и десетки жители и гости на община Струмяни. Всички те за поредна година отдадоха почит пред паметта на хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за освобождението на Отечеството ни.

По традиция празнични церемонии се проведоха на площадите в с. Струмяни, с. Илинденци и с. Микрево, които започнаха с издигане на българското знаме под звуците на химна на Република България – „Мила Родино“, в изпълнение на духов оркестър и поднасяне на венци пред паметниците на геройски загиналите за Освобождението.

Патриотични стихотворения и песни по повод на тази значима дата за България изпълниха деца от ДГ “Патиланци“, деца от ЦСРИ с. Струмяни и ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ - с. Микрево.

Възпоменателната церемония продължи с факелно шествие и полагане на венци пред паметника в градската градина на с. Микрево, община Струмяни.

Симитли завърши празненствата за 142-рата годишнина от Освобождението на България с шествие и тържествен концерт.

В знак на признателност към подвига на героите, загинали за Освобождението на България, кметът на община Симитли Апостол Апостолов, председателят на ОбС Владимир Христов, народният представител Стефан Апостолов, общинска администрация, общински съветници, обществени дейци и граждани поднесоха цветя на паметниците „Илинден” и „Лъвчето”, предвождани от шпалир от мажоретни състави и духова музика.

Празничната програма на площад „Септември” започна с рецитал от стихове, посветени на свободата на България. Учениците Кристина Дреновичка, Надя Александрова, Николай Мутавджийски, Милена Миленкова и Магдалена Моралиева на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Симитли с ръководител Вяра Боянска, изпълниха емоционалния рецитал, посветен на свободата на България. Тържествената програма продължи с ансамбъл „Веселие” с ръководители Любомир и Калина Марянски и мажоретния състав на Калина и Любомир Марянски. Песни изпяха и децата от певческата група към ансамбъл „Веселие“ с учител Мариана Манолева.

За финал, богата празнична заря озари небето над Симитли.

 

Снимка: Община Петрич
Снимка: Община Петрич
Снимка: Община Петрич
Снимка: Община Симитли
Снимка: Община Струмяни
Снимка: Община Струмяни
Снимка: Община Струмяни

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK