25-метров български флаг възхити жителите на Сандански

Снимки: Община Сандански

70 деца рецитираха „Аз съм българче“

Празничните прояви, посветени на 142 години от Освобождението на България, започнаха с родолюбивото и единствено Пътуващо читалище, което през целия празничен ден разказваше на многобройните си посетители неразказани истории и легенди за славните герои на България. Разположено на площад „България“, историята на колела ни върна и напомни за нашата история, славно минало и позабравени места.

Увлекателно и атрактивно стотици деца успяха да се докоснат до уникалните изложби „Освободителната война“ и „Различната България“.

С поклон, едноминутно мълчание и полагане на венци и цветя, продължиха тържествените прояви, посветени на 3 март – Национален празник на Република България. На Паметника на загиналите във войните с Духов оркестър – Сандански, военен церемониал на ВФ 56 040 – гр. Благоевград, и мажоретен състав към Община Сандански започна поклонението пред Паметника на загиналите във войните.

„Пътят към свободата бе дълъг и тежък, и с много жертви. И днес 142 години след онези паметни и величави дни и събития, нека винаги помним великото ни освободително дело, защото България е най-силна и единна, когато следва своите идеали“ – с тези емоционални думи, кметът на Община Сандански Атанас Стоянов се обърна към всички дошли да отдадат почит към героите, дали животът си за свободата.

Тържествените прояви продължиха с шествие до пл. "България", където поетичен рецитал на 70 деца на стихотворението „Аз съм българче“ сред факли и портрети на велики българи и 25-метров български флаг, изпълниха сърцата на публиката с духа на една славна епоха, оставила следа в паметта на всеки от нас.

Празникът продължи с настроение и прослава на славното ни минало с танците на ТС „Празник“ и песните на символът на българската патриотична песен – Володя Стоянов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK