След акцията на ГДБОП: 11 данъчни с обвинения за подкуп и пране на пари

Снимка: МВР

11 данъчни служители са с обвинения за рекет и пране на пари. Това е първата и най-голяма група, извършвала корупционни престъпления, неутрализирана благодарение на усилията на ГДБОП и Специализираната прокуратура, обяви ръководителят на Специализираната прокуратура.

Подробности за проведената реализация бяха съобщени от директора на ГДБОП, главен комисар Ивайло Спиридонов, административния ръководител на Специализираната прокуратура, Иван Гешев, и заместника му и един от наблюдаващите по делото прокурори, Димитър Петров.

Според събраната до момента информация, дейността й е стартирала през октомври 2017 г. Към момента са предприети действия 11 от членовете й да бъдат привлечени в качеството на обвиняеми за участие, а един -  за ръководене на организирана престъпна група. Част от тях ще бъдат обвинени и за подкупи, а други - за пране на пари.

През вчерашния ден са извършени претърсвания на повече от 7 адреса, обиски на лица и автомобили на територията на столицата, Рила и Ботевград. В хода на започнатото разследване е събран огромен обем от информация, която предстои да бъде анализирана.

Участниците в групата са заемали длъжности на различни нива в една от дирекциите на ТД НАП- София, като най-високата от тях е началник сектор, който е бил и ръководител на групата. Получаваните сумите са варирали от 500 до 5 000 лв., определяни от конкретния бизнес, уточни прокурор Гешев.

Директорът на ГДБОП изрази задоволство от качествените оперативно- издирвателни действия, извършени от служителите на отдел „Корупция и изпиране на пари“ под ръководството на наблюдаващите прокурори, довели до вчерашната успешна реализация.

Гл. комисар Ивайло Спиридонов посочи, че е използван целият набор от оперативни средства, за да се фиксира, как служители са предавали информация от Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към заинтересовани лица.

Прокурор Димитър Петров уточни, че общият размер на сумите, намерени при проведените процесуално- следствени действия, е около 300 000 лв. в различни валута, включително и бижута.

Организираната престъпна група е съставена основно от ръководители на екипи, които помежду си са разпределяли ролите си и са оказвали въздействие върху членовете на екипите.

По думите му механизмът на получаване на парите е бил основно чрез т. нар. „контролирана покупка“, като след предварителна уговорка сред стоките е бил поставян плик с исканата сума. В някои от случаите по преценка директно са били взимани и стоки от търговските обекти.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK