Ден 6-и от огнения ад в Кресненско: Пожарите са овладени, закриват кризисния щаб, бдителността остава!

Снимка: Infomreja.bg

Всички пожари в Кресненско са локализирани. Ситуацията е овладяна. Кризисният щаб се закрива.

Това се случва в шестия ден от огнения ад, поразил десетки хиляди декари и изправил на нокти жителите на няколко села в общините Симитли и Кресна.

„Дъждът, който падна тази сутрин, бе благословен за нас, но не решава 100 % проблемите. Пожарът все още не е погасен окончателно. Оставаме нащрек, за да не допуснем неговото възобновяване“, заяви на последната пресконференция на терен министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Средно по 500 човека дневно и по 70 единици техника, в това число и хеликоптерите, са участвали в гасенето на огромния пожар. Днес в акцията се е включил и вертолет от частна фирма.

„Достъпът до всички села в момента е свободен. Ток има навсякъде, далекопроводите са пуснати. Вече е осветен и кривият тунел в Кресненското дефиле. Движението е нормализирано“, отчете пред журналистите вътешният министър.

Той обаче за пореден път се обърна към шофьорите с апел да пропускат специализираната техника, която ще продължи да се движи към мястото на пожара и в близките дни.

„С очите си видях граждани, които карат по дефилето и изхвърлят фасовете си през прозореца. Това е недопустимо. Да внимават и тези, които варят компоти и други зимнини. Така тръгват пожарите. Не искам да се връщаме отново тук“, коментира още Радев.

Той подчерта, че заповедта на премиера Бойко Борисов, с която преди шест дни бе активиран националния план за защита при бедствия, вече е изпълнена.

„По периметъра на пожара всичко е спокойно, няма никакво пламъчно горене. Огнищата, които тлеят, са единични. Наблюдаваме ги“, докладва и директорът на ГДПБЗН, главен комисар Николай Николов.

Прокуратурата и полицията продължават следствените действия. Днес разпитите продължават.  

„Щетите са огромни. Трябва да знаем кой е в основата. Умишлено ли е това деяние, или е предизвикано от небрежност. Ще направя предложение до министър-председателя – да бъдем особено внимателни с числата. Всичко трябва да е прозрачно – каква площ е засегната, какви са загубите, колко пари са изхарчени за борбата със стихията“, категоричен бе Радев, който ще настоява за независима експертиза.

Той не пропусна да коментира и сутрешните изявления на еколози в телевизионния ефир.

„Защо нито една екоорганизация, нито един природозащитник не се появи през тези дни – да ни консултира, да ни посъветва как да действаме в районите с лешояди и други защитени видове. Аз лично снимах костенурки. Дано да са имали основателни причини“, каза министърът.  

Хеликоптер остава на разположение в Симитли, в готовност да се включи при евентуално разпалване на огъня. Хората и техниката ще бъдат редуцирани, но дежурни екипи ще останат на терен и през следващите няколко дни. 

"Сутринта бе отменена заповедта за евакуация на село Влахи. Вчера изведохме 27 местни жители, тази сутрин по домовете си се върнаха 16 души. Остава засиленото полицейско присъствие в селата Стара Кресна, Ощава и Влахи. Ще бъдем тук до окончателното потушаване на пожара", заяви директорът на ОДМВР-Благоевград, старши комисар Николай Хаджиев.

Силовият министър Радев изказа благодарност на всички кметове, на шефа на ГДПБЗН, на доброволците, както и за логистичната подкрепа на областния управител Бисер Михайлов. 

Обявеното от губернатора бедственото положение в района обаче остава. То ще бъде отменено едва след пълното ликвидиране на невиждания по размери пожар в Пиринско.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK