След 20 години „Francofolies“ се завърна в Благоевград. Часове до най-чаканото световно музикално събитие

Източник: Община Благоевград

Броени часове остават до старта на едно от най-големите музикални събития не само в Благоевград, но и на Балканите. За първи път, след повече от 20 години прекъсване, фестивалът Франкофоли се завръща в Благоевград, благодарение на усилията на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и екипа му. Четири години продължиха преговорите с екипа на  най-популярното френско  ежегодно издание на фестивала в Ла Рошел, Франция.  И  вече е факт! Благоевградчани са привилегировани да видят на живо  най- големите звезди на френската музика.

В продължение на три дни на благоевградска сцена ще пеят световно известните Патрисиа Каас и Патрик Брюел, електро суинг групата Караван палас, любимият на DJ на поколения- DJ Боб Синклер, култовата френска рок група КИО и любимите на младите Кристоф Уилем и рапарът Сопрано.

 Освен най-големите френски съвременни звезди, с изпълнение в събитието ще се включат и българските артисти - Графа, Дийп зоун проджект със специалното участие на Веси Бонева, Криско и Михаела Филева. 

Отриването на фестивала „Francofolies. Благоевград” започва с българската група DEEP ZONE PROJECT от 19.30 часа. Първото френско участие е на звездите от KYO, изпълнили хита „Le Graal”. Caravan palace, изпълнили тоталния хит „Jolie Coquine” излизат на сцената на площад „Георги Измирлиев” от 21.50 часа. Именно в Благоевград ще излезе и един от най- обичаните световни DJ Bob Sinclar. Какво е подготвил за своите фенове и ще чуят ли те „Love Generation”, можете да разберете, ако станете част от най- големият концерт на Балканите.

Вторият ден от програмата на „Francofolies. Благоевград” ще бъде лиричен. Световната звезда Патрисиа Каас ще представи любими, на хиляди почитатели на нежния глас, съчетан с романтична музика, песни. Сред тях са „Les Hommes Qui Passent”, “Il Me Dit Que Je Suis Belle” и много други. Първи на сцената ще излезе българският поп идол  Владимир Ампов- Графа, като началото на концерта отново е 19.30 часа. Веднага след това, над Благоевград ще се понесе нежният глас на Патрик Бруел. 

Хип хоп на български и френски език ще звучи в последната, но само за това издание, фестивална вечер. Тя ще започне с Криско и Михаела Филева, плавно ще премине към Christophe Willem, Soprano, за да завърши с танцувалния Dj set на FEDER.

Организаторите са подготвили и съпътстваща програма, която ще бъде на площад „Македония”. Тя започва днес от 15:00 часа с откриване на ателиета- Easy Art  на Станка Желева. В 16:00 ще бъде представена програма, подготвена от  възпитаници на Езикова гимназия и Национална хуманитарна гимназия. Биг бенд ще представи свой репертоар от 18:00 часа, отново на площад „Македония”.

Съпътстващата програма продължава и в следващите два дни от фестивала. Утре от 15:00 до 19:00 часа ще бъдат отворени ателиетата на Станка Желева. От 10:00 до 18:00 часа веселото градче на National Geographic KIDS ще разпъне шатрите си на площада пред Операта.  В 11:00 часа ще бъде представен и куклен театър „Вълшебните плодове и зеленчуци”. От 17:00 до 19:00 часа ОДК и Център по изкуствата ще представят -Открит урок по български народни танци.

През третия ден на „Francofolies. Благоевград” малки и големи отново ще имат възможност да се докоснат до ателиетата на Станка Желева от 11.00 до 18.00 часа, докато очакват своите любими звезди на сцената на площад „Георги Измирлиев”.  Малките жители и гости на Благоевград пък от 10.30 часа ще могат да гледат Куклен театър с постановката „Телефон 112”, от 11.00 часа започва инициативата на БНТ 2 – „Открий България”.

Концертната съпътстваща програма ще бъде с начало 17.00 часа, когато на площад „Македония”, на сцената пред Операта ще излязат звездите на културните институции в града, а финалът е запазен за Камерна опера.

За хилядите почитатели на френската музика, които ще присъстват на тридневното събитие, са подготвени и афтър партита, които ще бъдат на последния етаж на мол „Ларго” в Благоевград.

 

Патрисия Каас
Боб Синклер

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK