След 20 години чакане: Освещават църквата „Свети Йоан Кръстител” в с. Първомай

Снимка: Infomreja.bg, архив

След 20-годишно очакване през почивние дни ще бъде осветена църквата „Свети Йоан Кръстител” в перичкото село Първомай. 

В навечерието на освещаването, на 2. декември /събота/, от 17.00 часа ще бъде отслужена вечерня с водосвет от негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. Тогава стотици миряни ще могат да прекрачат за първи път прага на черквата „Свети Йоан Кръстител”.

На следващия ден в 06.00 часа започва църковният ритуал за освещаването на новия храм и отслужването на света литургия.

Най-голямото село в община Петрич повече от 20 години чака завършването на черквата и нейното освещаване. Това стана възможно след като кметът на общината, Димитър Бръчков, внесе предложение Община Петрич да дари безвъзмездно на Българската православна църква земята, върху която е построена църквата в Първомай.

Основните благодетели за изграждането на този храм – фамилия Кочеви, също дариха безвъзмездно сградата на Българската православна църква преди месец. Строителството на черквата „Свети Йоан Кръстител” започва със средства, дарения и доброволен труд на местните хора.

В следващ етап ще се включи семейство Кочеви, което финансира цялостното изграждане и завършване на храма. През последните дни редица фирми се отзоваха на поканата на Община Петрич да помогнат за последните довършителни дейности преди освещаването на черквата.

Ръководството на Община Петрич изразява огромна благодарност за оказаната помощ в това благословено дело.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK