След 120 дни в село Стоб ще има нова канализация

снимки: infomreja.bg

Със символична първа копка днес стартира изграждането на нова канализация в село Стоб. Начинанието бе благословено от местния свещеник отец Димитър, който отслужи водосвет.

Началото на строителните дейности даде официално кметът на община Кочериново Иван Минков, който разби бутилка шампанско в паркирания на селския площад багер.

Десетки местни жители и гости присъстваха на церемонията. Сред официалните лица бяха кюстендилският депутат Валентин Микев и заместник-областният управител Гергана Михайлова.

„Проектът е част от предизборната ми програма и съм щастлив, че днес започва неговото изпълнение. Целта ни е да подобрим условията на живот в селото и за местните жители, и за туристите, а защо не и да привлечем инвестиции“, каза общинският кмет Иван Минков.

Стойността на проекта е близо 5 000 000 лева, отпуснати по Оперативна програма „Развитие на селските райони“. Строителните дейности трябва да приключат след четири месеца.  

Община Кочериново вече има готови проекти и за изграждане на колектори, които да обслужват селата Стоб, Пороминово и Бараково.

„Над 12 000 000 лева се влагат в община Кочериново, което означава, че вървим в правилната посока“, подчерта още Минков.

Депутатът Валентин Микев обяви, че няма нищо по-лесно за един кмет да се изправи пред жителите на общината, когато нещата се случват и се реализират европейски проекти. Той пожела търпение на местните хора докато траят строителните дейности и спорна работа на фирмата изпълнител.

Успоредно с проекта в село Стоб от днес започва строителството на канализация и в село Мурсалево. Там ще бъдат изградени 19 километра канализация за сумата от 6 365 000 лева. Финансирането отново е по Оперативна програма „Развитие на селските райони“.

По друг проект, спечелен от община Кочериново, ще бъдат благоустроени двата селски площада в Стоб и Мурсалево на обща стойност 1 783 000 лева. В рамките на този проект ще бъде асфалтиран пътят към туристическата атракция и гордостта на село Стоб – Стобските пирамиди. Ще бъде изградена и постоянна открита сцена.

От около 10-ина дни тече укрепването на река Рилска в село Бараково. Изгражда се левият бряг на реката, който бе подкопан от голямото наводнение през 2010 г. За целта са отпуснати 198 000 лева от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Строителството трябва да приключи до два месеца.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK