Хаджидимовски ученици отново първи в национален конкурс

Снимки: СУ-Хаджидимово

Сред призьорите са учениците от 11. клас - Георги Спахиев и Милка Воденичарова

Церемония по награждаване от XXVII Национален ученически конкурс под наслов „140 години Търновска конституция” се проведе вчера в старата столица Велико Търново.

Финалният етап на родолюбивата инициатива се състоя в музей „Възраждане и Учредително събрание” – мястото, където е приета Първата българска конституция – Търновската.

Гости на церемонията бяха кметът на Велико Търново - инж. Даниел Панов, Таня Михайлова – заместник-министър на образованието, и директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново -д-р Иван Църов, а председателят на Синдиката на българските учители - Янка Такева, даде начало на вълнуващото мероприятие.

В конкурса участваха над 1200 yченици от цяла Бългаpия cъc cвои пиcмени разработки в различни направления – реферати, презентации и есета.

350 eт тяx са отличени с награди, сред които са и ученици на СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово. Учениците от 11. клас - Георги Спахиев и Милка Воденичарова, са сред призьорите.

След допълнителен кръг - беседа, те успяха да защитят разработките си и да заемят високите позиции в направление „Реферат“ и „Презентация“.

Ученикът Георги Спахиев достойно защити ПЪРВО място с реферата си „Ново Ляски – живата памет на едно малко „позабравено“ селце“, а Милка Воденичарова защити ТРЕТО място с презентация на тема „Генерал  Константин Жостов – един достоен български офицер“.

Не по-малко добре се представи и техният консултант - старши учителят по български език и литература Заприна Глушкова, която участва в конкурса „Мисия учител“. От 80 учители, включили се в патриотичната инициатива, тя е сред 20-те носители на приз.

В този конкурс Глушкова участва с две разработки: есе на тема „Мисията учител...(иначе казано: практиката – допълване на наученото в университета)“ и добра практика на тема „Седем години – един живот, на крилете на приятелството“.

Ръководството на училището е изключително щастливо от факта, че двамата ученици с тези награди получават правото да кандидатстват за едногодишна стипендия от МОН по Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби в държавни, общински и частни училища.

Директорът на училището Вангелия Петрелийска със задоволство съобщи, че право за кандидатстване за едногодишна стипендия от МОН ученици от  СУ „Никола Вапцаров“ получават за трета поредна година, което е показател, че в училището работят и учат знаещи и можещи учители и ученици.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK