Слави Трифонов с партия "Има такъв народ", след като съдът отказа да регистрира "Няма такава държава"

Снимка: БГНЕС

"Така ли мислите, че ще ни спрете? С боички и с наименования?", реагира Трифонов във Фейсбук

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно отказа регистрация на партията на Слави Трифонов „Няма такава държава“, съобщи „Медиапул“. Причината е, че формацията използва българското знаме в партийното си лого, което е забранено от Закона за политическите партии.

ВКС изцяло потвърди решението на Софийския градски съд, който отказа регистрация на партията на Трифонов в началото на декември на същото основание.

"Ами, добре. Това ли измислихте? Е, много сте умни, няма що! Така ли мислите, че ще ни спрете? С боички и с наименования?", реагира в профила си във Фейсбук Слави Трифонов.

Той обяви също, че "ние, същите хора, със същите идеи, със същото съдържание и със същите намерения, ще регистрираме нова партия". Нейното име ще бъде „Има такъв народ".

Върховните съдии посочват, че „формално използване на съществените елементи и цветове на националния герб и знаме, в комбинация, която обуславя значително сходство с тях, също съставлява нарушение на Закона за политическите партии“. ВКС напомня, че е достатъчно внушението на използвания символ да е силно, а не символът да е напълно идентичен със знамето.

Магистратите установиха, че с изключение на използването на българското знаме в партийната символика, „Няма такава държава“ е спазила повечето процедурни изисквания за своята регистрация. Сформиран е инициативен комитет, проведено е учредително събрание, спазени са установените за това срокове, налице е минималният необходим брой членове на инициативния комитет.

Партията на Трифонов внесе документи за регистрация на 5 ноември. Нейните представители тогава отказаха да коментират каквито и да е въпроси, свързани с бъдещето на партията, включително и в кой политически спектър ще се позиционира тя.

В Софийския градски съд от партията на Слави Трифонов внесоха 3700 подписа, при необходими 2500 за регистрация на партия. Беше повдигнат въпросът дали името на партията не противоречи на добрите нрави, каквото е законовото изискване, но съдиите приеха, че това не може да е основание за отказ от регистрация. /Свободна Европа/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK