Антоанета Цонева: Досиетата “Пандора” са поредното доказателство за парализата на институциите в България

Снимка: ДБ

“Няма как да не подкрепим човек като Лозан Панов с такъв мощен отпор срещу модела, създаден от Цацаров и Пеевски“

“За съжаление както с акта “Магнитски”, така и с досиетата “Пандора” виждаме поредното потвърждение пред очите на целия свят, че нашите институции са неспособни да преследват такъв вид престъпления, особено, когато става въпрос за г-н Пеевски. Пеевски е в списъка по “Магнитски”, Пеевски излиза и в “Пандора пейпърс”. Той, разбира се отрича, но трябва да си зададем много въпроси - къде е КПКОНПИ, къде е НАП, някога изобщо разследвано ли е неговото имуществено състояние и не само неговото, а и на неговия адвокат Александър Ангелов.”

Това коментира в предаването “Още от деня” по БНТ Антоанета Цонева от “Демократична България”. 

Тя призова да започнат проверки и за укриване на данъци и посочи, че трябва да се проследи дали те ще обхванат и свързани с Пеевски лица.

“НАП трябва да започне проверка за имущественото състояние на Делян Пеевски и на неговия неговия “консилиери”, адвокатът му Александър Ангелов, за да може действително да бъде установено за какво става дума. Ако смятаме, че КПКОНПИ е завладяна институция начело с Цацаров, би трябвало да считаме, че в този служебен кабинет НАП поне е освободена институция. КПКОНПИ казват, че ще започнат проверка на неговатите декларации от 2013 г. - нещо, което очевидно е трябвало да свършат. Но трябва да видим дали ще започне данъчна проверка за укриване на данъци и за неговото имотно състояние”, подчерта Цонева. 

Бившият депутат напомни, че в рамките на комисията “Магнитски” в 46-ото Народно събрание бе установено, че през годините срещу Пеевски са започвали общо 14 проверки, но те са били прекратени и той никога не е бил разследван. Същевременно името му “изскача” и в списъка на санкционираните от САЩ по глобалния закон “Магнитски”, и в международното разследване за укриване на данъци Досиетата “Пандора”. 

“Това е пак част от доказателствата за парализата и начина, по който не функционират институциите в България. Това е дълбоката държава, завладяната държава”, заяви Цонева. 

В коментар за назначението на бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов за директор на Столичния инспекторат, Антоанета Цонева призова кмета на София Йорданка Фандъкова незабавно да го освободи. 

“В този момент Ивайло Иванов е трудоустроен като шеф на Столичния инспекторат. (...) Доста е странно г-жа Фандъкова да направи точно такъв избор - с човек, който е освободен като главен секретар на МВР, именно с мотивите, че е упражнено полицейско насилие и той не е контролирал достатъчно добре ситуацията, за да се стигне до подобен род ексцесии”, каза Цонева. 

Тя съобщи, че днес е провела среща с министъра на вътрешните работи в служебното правителство Бойко Рашков именно заради случаите на полицейско насилие по време на протестите миналата година. Министърът разпореди повторна проверка за полицейското насилие, след като в 46-ото Народно събрание бяха оповестени нови данни за побоя над протестиращи.

“Новата проверка, която беше разпоредена, е установила още 8 души, които са неправомерно са използвали физическа сила и помощни средства. Проверките продължават. Много внимателно и много отблизо следим как се развиват, защото е много важно хората, които са участвали в това брутално полицейско насилие по пречупването на протеста да бъдат наистина наказани”, заяви Антоанета Цонева. 

Тя посочи, че става дума за служители в специализираните полицейски сили на СДВР и двама, които са служители на Областната дирекция на МВР-Перник.

“Продължават разследванията и в момента, в който тя приключи тези лица ще бъдат предложени за дисциплинарни наказания. Имам писмен отговор на свое запитване затова”, добави тя. 

На въпрос за кандидатурата на Лзоан Панов за президент Антоанета Цонева посочи, че в момента тече процес на решения за подкрепа в партиите в “Демократична България”. Тя изрази очакване, че обединението ще подкрепи Панов, като това ще стане официално известно до дни.

“Няма как да не подкрепим човек като Лозан Панов с такава история, с такъв мощен отпор именно срещу този модел, за който говорих - модел, създаден от Цацаров и Пеевски и инструментално подкрепен от ракетата-носител Борисов. Лозан Панов е много ясен пример затова какво означава да противостоиш на този модел, така че, да, няма как Лозан Панов да не получи нашата подкрепа”, заяви тя. 

“Демократична България няма преди изборите да се споразумява за раздаване на псотовете”, заяви Цонева в отговор на въпрос водени ли са разговори за бъдещо сътрудничество с новата формация на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. Тя посочи, че е важно след изборите да се постигне коалиционно споразумение за управление с ясни ангажименти и отговорности. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK