Кънчо Стойчев: Радев дава заявка за партия

Снимка: БГНЕС

Тома Биков чул откриване на предизборната кампания на Радев

В България политиката е станала като мач на "Левски" и ЦСКА - агитките не разговарят помежду си, те просто се надвикват, гледат кой над кого ще надвие. Така политологът Стойчо Стойчев коментира пред БНТ вчерашните изказвания на президента Румен Радев и премиерът Бойко Борисов по повод свалянето на доверието от правителството.

Той посочи, че има доста пунктове в които управлението признава свои грешки, но основният въпрос бил дали тази критика води до съдържателни промени, или просто втвърдява позиции.

Не става въпрос за разговори а за все по-кресливи позиции, които водят до капсулиране на другата, категоричен бе той. Той посочи като пример за диалогичност взаимодействието в Перник, където изобщо не ставало дума за политика, а просто се работело, за да се разреши проблемът. "Когато минем на политическо говорене, между премиера и президента няма поле за разбирателство - те се надприказват. Тази критика не води до положителен ефект за нас като граждани", подчерта Стойчев.

Според него снемането на доверието е защитна стратегия на президента, защото ако последват по-активни действия на прокуратурата, той ще може да го отчете като политическа репресия заради стореното.

Стойчев отчете, че правителството и президентството нямат особено взаимодействие, затова според него противоборството било не толкова институционално, колкото междуличностно - между Румен Радев и Бойко Борисов.

От своя страна социологът Кънчо Стойчев заяви, че президентът следва една линия на засилваща се критика. По негови думи ролята на Радев като държавен глава е именно такава - няма право да пипа, но може да говори. Според него Борисов има право с твърдението, че жестът със сваляне на доверието изглежда като преиграване, тъй като не Радев определя кое да е правителството в нашата конституционна уредба.

"Очевидно Радев е дозрял до виждането че, ако иска нещо да бъде променено в страната, единственият начин е по пътя на политическата дейност, която е свързана с политическа партия и парламент. Рано е да се говори за политически проект, но като мининум имаме заявка", посочи Стойчев.

Той подчерта, че президентът е правил и по-остри изказвания, но остава политикът с най-висок рейтинг и прави заявка за обединение на всички, които не са доволни от управлението. Стойчев напомни, че въпреки че последните два избора бяха спечелени от ГЕРБ, максималната електорална подкрепа е била от около 700 000 гласа при 5 млн. избиратели. Няма нищо нередно да управляваш с такава подкрепа, но да мислиш, че си представител на всички, също е груба грешка, подчерта той и повтори, че Радев прави заявка за обединяване и представителство на всички останали.

Относно обвинението, че Радев не е обединител на нацията той напомни, че хората гласуват с пряк вот, за да може тази фигура да има максимална свобода и да споделя това, което мисли.

Президентът Румен Радев откри предизборната си кампания година и половина преди изборите през 2021 г. Така разчете обръщението към нацията на Румен Радев от вчера депутатът от ГЕРБ Тома Биков. В студиото на БТВ Биков разкритикува президента Радев заради недостатъчното ясно и конкретно говорене.

Според Тома Биков вчера държавният глава е открил предизборната кампания по доста неподходящ начин - обявявайки война. ГЕРБ не са направили това, защото имат доста работа за вършене. А и за ГЕРБ и управлението на практика нищо не се променя, тъй като те така или иначе не са имали нито един ден толеранс от страна на опозицията, нито от страна на държавния глава.

Текстът е цитиран от news.bg.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK