МОН: Разумният срок за връщане на децата в училище не е следващата седмица

Снимка: Infomreja.bg

Следи се информацията ежедневно от МОН и МЗ и се знаят точните данни във всяко училище

30% от общините са в дистанционна форма на обучение, като има и ротация. Според последната заповед на министъра на образованието и науката тези решения се вземат на ниво община и заповед на министъра. Следи се информацията ежедневно от МОН и МЗ и се знаят точните данни във всяко училище. Това коментира пред bTV зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова.

Тя добави, че 2.4% са карантинираните учители в национален план.

Относно това кога се връщат децата от 1 до 4 клас в училище, тя каза, че "първо трябва да се осигури безопасна среда в училище, за да не се стигне до по-висок процент на заболяваемост".

Два вида тестване на учениците за коронавирус се обсъждат в момента, както и зелен сертификат за учителите или тест за неваксинираните. Очаква се да приключи обществената поръчка в МЗ, за да се знае дали ще са тези тестовете със събиране на слюнка, но още не се знаят специфичните характеристики, поясни зам.-министърът.

Не е разумният срок да се връщат децата от следващата седмица в училище, каза обаче Гайдарова. Трябва да приключи обществената поръчка в МЗ и в момента, в който се изработи логистиката, ще е ясно, все още не може да се каже дата и срок, уточни тя.

Относно организацията как ще се вземат тестовете, зам.-министърът на МОН поясни, че има няколко варианта, зависи какъв ще е изборът на тестове, дали ще е лесен за самите деца, дали ще е в домашни условия, дали ще се правят в класната стая, това са обсъжданите възможни сценарии.

Относно децата със специални образователни потребности - важно е да се случи тестването вкъщи, добави Гайдарова. Тя посочи още, че тестовете ще са анонимни, никъде не се пише име, а като вид отпадък се изхвърлят по специален начин.

Не е нужно родителите да чакат пред училище - тестът може да е 10-15 мин. Само в случай на позитивна реакция, класният ръководител се свързва с родителя, в този случай е редно обаче да се направи втори тест при лабораторни условия. В такъв случай ще се карантинира и целият клас на заразен ученик с коронавирус, обясни Мария Гайдарова.

Относно това кога ще влизат в сила зелените сертификати за учителите, тя каза, че те трябва да са или със сертификат, или тест. За детските градини Гайдарова поясни, че за тях има насоки и не се говори да бъдат затваряни на този етап, но ако се издаде заповед на МЗ, те са длъжни да се съобразят. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK