Скопие под зоркия поглед на Гоце и Даме

Снимка: Infomreja.bg

С истерията, която се създаде покрай срещата на високо равнище в Благоевград, се запитахме кои са нашите съседи.

По случай 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание на площад „Македония“ в Благоевград прозвуча македонски език от устата на премиерът Зоран Заев.

Министър-председателят създаде приятно впечатление у всички присъстващи със слово си, от което „крещеше“ благодарността, че България призна македонския език, култура и история, че България подкрепя членството в НАТО и ЕС, че България призна новото име на вече бившата Македония и настояща Северна.

Всичко това пред погледа на Гоце Делчев.

Но Гоце е навсякъде – той гледа и от мраморния център в Скопие, където се издига един негов величествен паметник в съседство с Даме Груев.И двамата войводи са на коне.

Добре дошли с Скопие – столицата на Северна Македония, държавата, която се оказа чужда за българите! ИНФОМРЕЖА ще ви „разведе“ из столицата – дом на стотици паметници, лъвове, бронз, мрамор и фонтани.

Разликата между паметника на Гоце Делчев в Благоевград и този в Скопие е, че в България Гоце е с ямурлук, с препасана пушка. В Скопие обаче, той е на кон, облечен с костюм. Столичанин!

Срещу този паметник се оформя една своеобразна композиция от исторически фигури, вперили очи една в друга. В центъра на града е създаден „танцуващ фонтан“, идеята – която и благоевградският кмет има след ремонта на центъра. Този фонтан е висок около 5 метра и завършва с изправения Александър Македонски. Под него във фонтана има лъвове, от чиито усти бълва вода, а овална облицовка разкрива батални сцени.

Същият е сценарият в другият край на центъра, където фонтанът завършва с Филип Македонски – баща и син пазят централната част, където са разположени още Министерството на вътрешните работи, съда и най-важната сграда – Археологическият музей. Той е огромен, разположен на 4 етажа, разделени по исторически периоди – от пра- до нова история. Има монети, въстановки и адски много восъчни фигури. Една от тях е на Самуил, който има и паметник, отново на центъра, възседнал трон. Около паметника са изковани сцени на битката при село Ключ и Самуиловата крепост в Петричко.

Цялата тази симфония – заедно с музея на холокоста и музея на репресиите от комунистическия строй, е разположена между мостовете на Вардар. Те са три – единият от които старият мост, на чиито парапети има паметници, разположени през 3 метра един от друг.

И като започнеш, вършиш по първия мост, Никола Вапцаров, братя Миладинови, Кузман Шапкарев, Иван Владислав, Гаврил Радомир, Йоан Кукузел, Севестократор Стрез, Крали Марко и други (ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НА ИНФОМРЕЖА). После преминаваш по другия мост и той символично те отвежда при Иван Владислав, та чак до императори от римско време.

Да не забравяме операта в Скопие, напомняща силно по архитектура на тази в Сидини. По търговката улица има бронзови статуи – на бик като този на Уол Стрийт. Не липсва и огромната порта, на която пише „Македония“ – Бранденбургската врата пасти да яде. Градските автобуси са на два етажа, червени като в Лондон.

Статуи на лъвове има навсякъде, има повече големи котки, отколкото в джунглата – те са легнали, седнали, изправени, кротки и яростни, във фонтани, на площади.

Оттам влизаме в парка, срещу който се намира парламента. Вътре има паметник на „Прокудените от родината“ и родословно дърво на Делчевия род (Гоце Делчев), каквото има и в двора на благоевградската църква.

Всички сгради и колони са направени по поръчка в Италия и все още текат строителни работи по целия площад.

А Вардар е ту мътен, ту чист. По него се забелязват плаващи отпадъци, но не винаги. Не е ли и в историята така?

ВСИЧКИ СНИМКИ ОТ СКОПИЕ ВИЖТЕ ТУК

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: ЗА МАКЕДОНСКИЯ ЕЗИК И КУЛТУРА

И

СТАРАТА СКОПСКА ЧАРШИЯ С АЛБАНСКИ ОБЛИК

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK