От септември учениците тръгват по музеите и галериите

Снимка: Infomreja.bg

Учебни занятия ще се провеждат в музеи и художествени галерии. Това предвижда Споразумение за сътрудничество между Министерството на културата и Министерството на образованието и науката, което подписаха министрите Боил Банов и Красимир Вълчев. То предвижда мерки и дейности между институциите в системата на предучилищното и училищното образование и държавните, регионалните и общинските музеи и художествени галерии в страната. Идеята за провеждане на част от учебните занятия в „естествена среда“ е израз на нови похвати и ресурси.

Искаме децата да опознаят историята и природните науки. Когато учениците посещават музеи те се срещат с музейни специалисти, изследователи. Историята е част от образованието, заяви след подписването министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По думите му провеждането на часове в музеите допълнително би спомогнало за предизвикване на интереса на учениците и към учебното съдържание, и към науките. Идеята за провеждане на част от учебните занятия в „естествена среда“ е израз на търсенето на нови похвати и ресурси в обучението.

Министър Вълчев подчерта, че по модул „Музейно училище“ по национална програма, ще се стимулира ползването на тази възможност от учителите. Той отбеляза, че МОН винаги е насърчавало посещенията на ученици в културни институции, като това е залегнало и в проекта „Твоят час“. От октомври 2016 г. до юни 2018 г. са предоставени близо половин милион лева за посещение на културни, исторически, природонаучни, спортни и други обекти. Предвижда се МОН и занапред да финансира този род извънкласни дейности.

Министърът на културата Боил Банов отбеляза, че  партньорството между музеите и училищата ще е ценно за възпитанието в родолюбие, национална идентичност и отговорно отношение на учениците към паметниците на културата.

Споразумението предвижда създаване и въвеждане на музейни образователни програми, свързани с тематичния обхват на даден музей и художествена галерия, които ще ги обявяват на сайтовете си в началото на всяка учебна година, за да могат детски градини и училища да направят заявки за посещения.  Програмите ще станат част от обучението по предметите от общообразователната подготовка и във време на извънучилищни занимания и дейности, чрез създаване на специален механизъм. Заложена е и допълнителна квалификация на музейните специалисти, музейните педагози, учителите и др., ангажирани с реализацията на инициативите по споразумението. Музейните специалисти ще бъдат включвани в  планиране инициативите за извънкласна работа, в подготовката на различни образователни проекти и програми, свързани с културното и природното наследство и визуалните изкуства. Те ще се ангажират и със създаване на училищни обществени колекции (експозиции), свързани с историята на училището, бележити личности, научно-технически открития, знаменателни факти от миналото, световната и европейска история и др.

Учредява се и награда „Музейна образователна дейност“, която се връчва ежегодно на училище, учител, музей и музеен специалист.

Документът е резултат от съвместни усилия за приобщаването на музеите и галериите в образователния процес. Началото бе поставено с дискусията в Комисията по образование и наука в НС на тема „Училището в музея. Музеят в училището“. Беше облекчена процедурата за посещения на ученици в музеи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK