Скокът на минималната заплата „изяде“ 10-те лева добавки на санитарите

д-р Красимир Михайлов, снимка: infomreja.bg, архив

Вече втори месец санитарите от МБАЛ – Благоевград не получават скромните надбавки от по 10-15 лева върху брутната работна заплата. До май санитарите, които извършват най-тежката и мръсна работа в болничните отделения, получаваха тази премия наравно с лекарите и медицинските сестри за използвани от пациентите клинични пътеки и в зависимост от дежурствата им.

След увеличението на минималната работна заплата с 20 лева от 1 май тази година Съветът на директорите на благоевградската болница взел решение символичните добавки за санитарите да бъдат спрени.

„Възнаграждението на санитарите не е намалено, а е увеличено“, коментира пред ИНФОМРЕЖА управителят на болницата д-р Красимир Михайлов. По думите му от миналата година досега с ръста на минималната заплата месечните възнаграждения на санитарите са нараснали с 50 лева.

Така с орязаните 10 лева от джоба на най-ниско платените работници в МБАЛ – Благоевград, които са около 120, ръководството на лечебното заведение вече разпределя месечната сума от 1200 лева измежду лекари и медицински сестри.

„Това не е еднолично решение, а на Медицинския съвет. По този начин балансираме заплатите на всички работещи в болницата – на медицинския и немедицинския персонал“, допълни д-р Михайлов.

 

КОМЕНТАРИ

Димитър до Тит15:33 - 10.08.2012
Намерих моите безплатни съвети от предишен форум, публикувам ги пак.С copy and paste, без изменения и добавки. Какво предлагам? Да се направи СЕРИОЗНА финансова ревизия на болницата, още от времето на предишния управител, до ден днешен. Тези задължения от порядъка на милиони не са натрупани от сега. Да се създадат условия младите лекари от района да не търсят работа в Благоевград и София, а да останат на работа в родния край. Лесно е да се каже, защото за това се искат средства, за които е ясно, че в момента няма. От друга страна, да се привлекат лекари с тясна специалност (за което пак се иска пари), за да може да заработят пълноценно отделенията. По-голям брой клинични пътеки означава по-големи приходи за болницата. Излишно е да казвам, че лекарите, които в момента работят в болницата, трябва да повишават непрекъснато квалификацията си, да се отнасят професионално с пациентите, за да може хората от района да се лекуват тук. Да се преустановят частните прегледи в работно време. След спечеления проект за закупуване на нова медицинска апаратура за около 4 милиона лева, болницата ще стане по-конкурентно способна, но важното е да има компетентни специалисти, които да работят с нея. Не е нужно да се дават пари за консултантски услуги, като проблемът е пределно ясен на всички, но се получава порочен кръг. За да печели болницата, трябва да има висококвалифицирани специалисти и повече клинични пътеки, чрез които идват парите. За да има такива специалисти, трябва да бъдат мотивирани с адекватно заплащане на високо квалифицирания си труд. Не искам пак да бъда обвинен в песимизъм, но съм сигурен, че тези \"консултанти\" ще започнат със съкращения на персонал. Дано да не съм прав!
тит09:44 - 10.08.2012
Със всичко написано от Димитър съм съгласен с изключение на предпоследното изречение. Съветите от форума са хорско мнение - трима души, десет различни съвета ще дадат. Безплатните съвети винаги са нож с две остриета. Още повече пък от форумци. Трябва да се плаща - умните и кадърни хора няма да дойдат да консултират управителя безплатно. Всяко нещо струва пари.
Димитър до Тризна02:42 - 10.08.2012
Да, за съжаление е така! Д-р Фидошев с безхаберното си "управление", посветено на принципа да открадне колкото се може повече и да прибере колкото се може повече комисионни, докара болницата до окаяно състояние! От Общинския съвет не му потърсиха никаква сметка, пък и нали те са в същата компания - на лапачите! Вместо на съд, Фидошев стана завеждащ отделение - пълен смях. За д-р Радойкова нищо не казвам - тя, горката, толкова си може. Закономерно болницата е пред фалит. Вместо ПРОКУРОР за виновните, докараха ПРОКУРИСТ. И то кого - синът на известния д-р Канелов, малко преди това ИЗГОНЕН като лекар от ФК "Левски" - София. Какви "компетентни" съвети да очакваме от човек, бивш лекар на спортни отбори, се досетете сами. Нали е наше момче - лапач, трябва да го сложим на ясла. Значи броят на лапачите расте прогресивно. Включи се и фирма да помага, за 60 000 лв. годишно. И то при условие, че напълно безплатно във форума дадох съвети как да се подобри финансовото състояние на болницата. Да, ама не ги искат, защото нали трябва да има пари за лапачите.
Димитър19:23 - 04.08.2012
Ей, досвидя им да дадат малко повече пари на санитарите! Който от читателите има дори минимална представа колко тежък и отговорен е труда на санитарите, знае за какво става въпрос! И какви малки заплати вземат за това!

FACEBOOK