Скиорка от Чепеларе кандидатства за „Гинес”

Снимки: bTV

82-годишната Нона Божилова от смолянския клуб „Ветеран” кандидатства за Книгата на рекордите „Гинес” като най-възрастната активна състезателка по ски алпийски дисциплини. През последните години тя не пропуска старт и печели куп медали, съобщава bTV.

Преди няколко дни тя се качи на почетната стгълбичка на държавното пъвенство за ветерани в Паничище. Клубът й спечели отборната надпревара. Баба Нона не крие, че именно ските са нейната голяма любов.

„Просто ми харесва. Това ми ври вътре в душата, вътре в сърцето - да ида на състезание, да участвам“, споделя тя пред bTV.

Божилова може да се похвали с над 30 медала. Но остава скромна: „Ами, големи успехи…Почти съм била втора. Почти винаги“. Жената очаква с нетърпение всеки зимен сезон. „Дава ми сила, енергия. Да не съм просто една баба, която се е сгърбила и не може да участва. Ето – карам 82-рата си година, а не съм се сгърбила. Питате ме къде тренирам - на стълбището, дърва цепя...”.

Нона се качва на ски от дъски за първи път, когато е на 7 години. За щеки й служат прътове за фасул.

„Дъските са от голямо буре - като махнеш ги, те са малко свити и приличат на ски. Това беше. После, като видяха, че карам, от отбора ми дадоха хубави ски и щеки. Постепенно станах състезател. Научи ме Христо Христов – казвахме му Сержи. Жив си е още, той е към 90-те.”

Нона не се отказва от пистите дори и след 40-годишно прекъсване. „Ските не се забравят. Като си ги сложих на краката, като стъпих, братко - не се спрях. И оттам после винаги, всяка зима. Та ски спортът не се забравя.”

Ветеранката е убедена, че България и родното й Чепеларе имат традиции и шансове за бъдещи успехи в ските и сноуборда. „Гледам и ски бягане, биатлонът също ми харесва много.”

Въпреки че владее ските перфектно, Нона не вярва, че ще се справи със сноуборда.

Съветът на възрастната жена към младите е да спортуват винаги, когато имат възможност.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK